Запоріжжя Інформ

СБУ відкрила кримінальне провадження у справі режисерки фільму «росіяни на війні».

СБУ відкрила кримінальне провадження у справі режисерки фільму «росіяни на війні».
7 ПЕРЕГЛЯДІВ

Служба безпеки України відкрила кримінальне провадження у справі режисерки фільму «Росіяни на війні» Анастасії Трофімової.

Про це повідомив голова Комітету з питань свободи слова Ярослава Юрчишина. 

За його словами, СБУ розпочала досудове розслідування у кримінальному провадженні за ознаками ч. 3 ст. 436-2 КК України (виправдовування та визнання правомірною російської агресії).

Мовиться про документальну стрічку «Russians at War» («Росіяни на війні») російсько-канадської режисерки Анастасії Трофімової, колишньої співробітниці пропагандистської медіамережі Russia Today. Вона майже рік провела з російським батальйоном, який воює на сході України. В описі фільму вказано, що він розповідає історії російських солдатів, які нібито «допоможуть глибше зрозуміти цю війну». Окупантів там зображують «звичайними» людьми, а їхні звірства, руйнування, воєнні злочини — замовчуються. Бо, як стверджує сама режисерка, вона не побачила ознак воєнних злочинів з боку росіян.

Ярослав Юрчишин призначений головою Комітету з питань свободи слова -  Останні та актуальні новини України та світу, новини дня онлайн - Україна  Молода

Нардеп написав: «Трофимова разом із російськими військами незаконно перетинала державний кордон України, вела зйомки та випустила фільм, у якому російських окупантів подають із людським обличчям. Трофимова проживає в Канаді і зняла матеріал за кошти платників податків Канади. 

Минулого тижня парламентський комітет Канади з питань нацбезпеки визнав, що держава не може фінансувати такі фільми, а також обговорили загрози, які несе російська дезінформація. Вдячний за реакцію, але хочеться досягти жорсткішого покарання за порушення українського Закону. І саме Україна має першою порушити справу Трофимової».

14 вересня ми повідомляли, що міжнародний кінофестиваль у Торонто (TIFF) скасував показ фільму «росіяни на війні» Причиною скасування показів організатори назвали «серйозні загрози для роботи фестивалю та громадської безпеки». Проте від намірів показати стрічку організатори не відмовилися. Канадська телерадіомовна корпорація CBC отримала коментар від поліцейської служби Торонто, в якому йдеться, що рішення призупинити покази було ухвалене організаторами заходу самостійно, а не на основі будь-яких рекомендацій поліції Торонто.

«Припинення Міжнародним кінофестивалем у Торонто показу “Росіяни на війні”, знятого колишньою режисеркою-документалісткою Russia Today, — єдине правильне рішення. Цей проєкт уже завдав значної шкоди репутації фестивалю та дав Росії шанс іще більше підірвати демократію. Ми продовжимо боротися з російською пропагандою в кожному куточку світу, використовуючи всі мирні та законні засоби», — написав генеральний консул України в Торонто Олег Ніколенко.

Посолка України в Канаді Юлія Ковалів зазначила: «TIFF скасовує показ пропагандистського фільму “Russians at War”. Шкода, що у своїй аргументації у фестивалю не вистачило сміливості прямо визнати свою глибоку помилку».

Фільм мали б демонструвати з 13 по 15 вересня, але організатори заявили про загрози для роботи фестивалю та громадської безпеки.

«Ми отримали звіти, які вказують на потенційну активність найближчими днями, яка становить значний ризик; враховуючи серйозність цих проблем, ми не можемо продовжувати заплановані [покази]», — зазначається на сайті кінофестивалю. Однак зазначається, що організатори не відмовляються від попередньої заяви, в якій вони виступили за «право митців та працівників культури вільно висловлювати справедливі політичні коментарі та виступати проти цензури».

© 2020 zap-inform

Мої відео