Запоріжжя Інформ

На Донеччині відбулася презентація документального фільму про Віталія Марківа

11495 ПЕРЕГЛЯДІВ

Маріуполь став першим містом, з якого розпочалися покази стрічки «Позивний Італієць» в регіонах України після прем’єри в столиці. Фільм розповідає історію добровольця-нацгвардійця, несправедливо засудженого через російську пропаганду, та перемогу України в цій справі. Автором стрічки є директор департаменту комунікації МВС Артем Шевченко.
Показ відбувся сьогодні, 10 березня, у палаці культури «Молодіжний». Також під час заходу було презентовано книгу видавництва «Фоліо» «Віталій Марків».
Документальний фільм створено за підтримки Мінкультінформполітики. Першими глядачами стали військовослужбовці Національної гвардії України, у тому числі воїни окремого загону спеціального призначення «Азов», солдати і офіцери маріупольського загону морської охорони, курсанти і співробітники поліції та бійці Збройних сил України. На презентацію також було запрошено т.в.о. начальника поліції Донецької області Артема Киська.
Артем Шевченко зазначив, що «Позивний Італієць» - про інформаційну війну, символом якої стала телевізійна вежа на горі Карачун під Слов’янськом. Цю вежу обороняв у 2014 році гвардієць Віталій Маріків з позивним «Італієць», і під нею загинули італійський фоторепортер Андреа Рокеллі та його російський перекладач Андрій Миронов. У 2017 році Марківа було затримано в Італії за надуманими звинуваченнями у їх вбивстві та засуджено до 24 років позбавлення волі, з них понад три роки він провів за гратами.
«Андреа Рокеллі став першим журналістом і єдиним іноземним, який загинув на російсько-українській війні разом з російським перекладачем. Агресор використав це для потужної інформаційної операції, яка вдарила по Україні та зокрема Віталію. Проте нашій державі вдалося досягти успіху в цій справі та довести невинуватість Віталія. І цю «вежу» ми захищаємо дедалі активніше, позбавляючи ворога змоги отруювати нас. Чому зараз РФ намагається перешкоджати та притягати Віталія до відповідальності? Бо вони отримали дуже потужний удар, і це наша перемога», - сказав Артем Шевченко.
Він додав, що через історію однієї людини показано всіх військовослужбовців, які захищають Україну, а Україна захищає їх.
«Коли мене затримали, єдиним способом повернутися додому було визнати свою провину. Але це означало, що всі обвинувачення ляжуть на Україну. Я відповів, що категорично проти та буду боротися до кінця. У тюрмі мене не полишала надія, бо я був не один. Керівництво держави, дипломати, міністр внутрішніх справ, побратими з Національної гвардії, всі українці всередині країни та діаспора - це був потужний єдиний фронт. Мені сказали: «Ми тебе не залишимо, тримайся». Моє звільнення стало першим результатом спільної боротьби України», - зазначив Віталій Марків.
Командир військової частини 3057 Нацгвардії Олександр Крячко відзначив, що Віталій Марків став уособленням боротьби за свободу і незалежність України: на Майдані, під час бойових дій на Донеччині та під час ув’язнення в Італії.
«Випробування, що випали на долю нашого героя не зламали його дух та об’єднали всю країну в боротьбі за свого захисника. Національна гвардія ніколи не залишить свого військовослужбовця наодинці з бідою», - сказав Олександр Крячко.
Олександр Красовицький, генеральний директор видавництва «Фоліо» (Харків) підкреслив, що важливо зафіксувати цей прецедент в історії. Книгу «Віталій Марків» буде видано чотирма мовами.
«Ми бачимо та маємо донести до всіх, що держава не кидає своїх захисників, а також правдиву інформацію про події, пов’язані зі збройною агресією», - повідомив Олександр Красовицький.
Неспростовні докази невинуватості Віталія Марківа здобула Національна поліція, зокрема слідчі Слов’янська.
Саме Слов’янськ стане наступним містом, де 11 березня відбудеться презентація документального фільму та книги про Віталія Марківа.
Артем Шевченко відзначив, що «справа Марківа» для нього - це особиста історія, бо він познайомився з героєм стрічки в 2014 році, коли працював на Донеччині військовим репортером.
«Є ідея продовжити проєкт щодо висвітлення правдивих подій під час війни на Сході та зняти історію про боротьбу за Маріуполь», - повідомив директор департаменту комунікації МВС.
Найближчий показ документального фільму «Позивний Італієць» відбудеться у День добровольця, 14 березня о 8:40 на ICTV.

Відділ комунікації поліції
Донецької області

© 2020 zap-inform

Мої відео