Запоріжжя Інформ

Відновне правосуддя: шанс виправити помилку

Відновне правосуддя: шанс виправити помилку
12796 ПЕРЕГЛЯДІВ

«Мій вчинок був великою помилкою», – так оцінила свої дії дівчинка з Миколаївщини, спілкуючись з психологом на тему вчиненого нею правопорушення. Виправити помилку та розпочати життя з чистого аркуша допоміг пілотний проєкт з відновного правосуддя для неповнолітніх.
З одного боку історія Олени не унікальна, неповнолітня привласнила залишений без нагляду мобільний телефон, тим самим вчинивши кримінальний проступок, передбачений частиною 1 статті 185 Кримінального кодексу України, або ж простими словами – крадіжку. Однак чи справді покарання, що передбачене цією статтею, а максимальна санкція цієї статі передбачає обмеження волі на строк до п’яти років, сприятиме виправленню дівчинки. Навряд чи, адже як доводить статистика близько 70% підлітків, які потрапили за грати на строк понад 1 рік, вчиняють правопорушення знову. Однак є альтернативний шлях – відновне правосуддя. Наразі в Україні реалізується проєкт «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення». Серед умов застосування:
• наявність потерпілої сторони (фізичної або юридичної особи);
• вперше вчинення кримінального проступку або нетяжкого злочину;
• визнання неповнолітнім факту вчинення злочину;
• згода неповнолітнього і потерпілого на участь у програмі.
Обставини кримінального провадження відповідали цим умовам, тож Регіональний центр з надання БВПД у Миколаївській області прийняв рішення про застосування програми відновлення і Олена стала однією з учасниць пілотного проєкту.
«Відновне правосуддя для неповнолітніх – це можливість виправити ситуацію, врахувавши почуття потерпілої сторони, відшкодувати заподіяну шкоду і головне – зробити висновки та переосмислити свою поведінку. Не просто розпочати життя з нової сторінки, а зробити це повністю усвідомлюючи відповідальність за власні дії та не допускати протиправної поведінки у майбутньому», - відзначила директорка Регіонального центру з надання БВПД у Миколаївській області Наталія Гнатуша.
Під час медіації дівчина визнала свою провину, щиро вибачилась перед потерпілою та повернула телефон, чим відшкодувала завдану шкоду. Крім цього, на Олену очікувала ґрунтовна робота з психологом, зокрема були поставлені такі завдання, як формування належного рівня усвідомлення власної ціннісної сфери, підвищення рівня мотивації; розвиток почуття відповідальності за власне життя та оптимізування процесу постановки життєвих цілей та пошуку шляхів їх досягнення.
Дівчина успішно пройшла програму і, як результат, - рішенням суду була звільнена від кримінальної відповідальності. Однак роботу над собою не полишила, тож продовжує працювати з психологом.
Довідково. Пілотний проєкт «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення» впроваджується Міністерством юстиції України, Генеральною прокуратурою України на базі системи надання безоплатної правової допомоги за підтримки Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні та ГО «Платформа прав людини».

© 2020 zap-inform

Мої відео