Запоріжжя Інформ

Найбільш актуальні питання у сфері державної реєстрації актів цивільного стану

Найбільш актуальні питання у сфері державної реєстрації актів цивільного стану
5024 ПЕРЕГЛЯДІВ

Потрібна швидка консультація, не знаєте як подати заяву, хочете записатись на прийом до відділу ДРАЦС, бажаєте дізнатись процедуру реєстрації акту цивільного стану?
Ми знаємо як Вам допомогти!

Звертайтесь до чатів-помічників від Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ).

З початку року до телеграм-чату щодо державної реєстрації актів цивільного стану (https://t.me/civilactsdepartment_bot) надійшло близько 1000 запитань.

Наші фахівці відповідають на кожне!
Підібрали для Вас найбільш поширені запитання.

Ми з нареченим обрали символічну для нас дату для одруження, але вона припадає на вихідний день у відділі ДРАЦС. Як в такому разі можна зареєструвати шлюб?
В таких ситуаціях відділи ДРАЦС йдуть на зустріч нареченим.

Вам необхідно зробити всього кілька кроків:

1. Зверніться до керівника обраного відділу державної реєстрації актів цивільного
стану: https://kyivobljust.gov.ua/terytorialni_viddily_ta_kontory/ter_viddily_dracs

2. Вам запропонують відділ ДРАЦС, який може здійснити реєстрацію у вихідний день.

3.Оберіть бажану дату та подайте заяву на реєстрацію шлюбу.

4. Оплатіть послуги ДРАЦС.
Майте на увазі, оплата послуг за одруження у вихідні (неділя, понеділок, святкові дні) відрізнятиметься від оплати за одруження у звичайні дні.

5. Реєструйте шлюб у бажану дату.
Крім того, окремим сервісом, який дозволяє одружитися у визначену дату є послуга «Шлюб за добу».
В межах проєкту наречені можуть обрати для себе бажану дату та час реєстрації шлюбу.

Локації для реєстрації шукайте за посиланням: https://kyivobljust.gov.ua/dergavna_reestracia_aktiv_civil_stanu/shlyub_za_dobu

6. Реєстрація шлюбу відбувається в стандартний спосіб.
Наявність масок та рукавичок є обов'язковими.
Також, наречені, розуміючи епідеміологічну ситуацію в країні, не роблять церемоній з великою кількістю гостей, у зв'язку з чим карантинні вимоги щодо перебування у приміщеннях повністю дотримуються.

У мене сильно пошкодилось свідоцтво про народження. Однак я живу в іншому місці, ніж там де народилась та прописана. Для того, щоб отримати нове мені потрібно їхати за місцем реєстрації?
Однак я живу в іншому місці, ніж там де народилась та прописана. Для того, щоб отримати нове мені потрібно їхати за місцем реєстрації?

Повторно отримати будь-яке свідоцтво про державну реєстрацію акта цивільного стану, зокрема про народження, можна звернувшись з відповідною заявою до будь-якого відділу державної реєстрації актів цивільного стану України (адреси відділів ДРАЦС #центральнаюстиція можна знайти за посиланням: https://kyivobljust.gov.ua/terytorialni_viddily_ta_kontory/ter_viddily_dracs)

Вам потрібно буде пред’явити оригінал паспорта чи паспортного документа і свідоцтво видадуть у той же день.
Також для отримання свідоцтва повторно необхідно сплатити державне мито у сумі 0,51 грн.

Як правильно здійснити процедуру проставлення апостиля?
Для апостилювання документів, що видаються органами юстиції та судами, а також документів, що оформляються нотаріусами України, необхідно звернутися до будь-якого відділу ДРАЦС України (список відділів ДРАЦС Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ)): https://kyivobljust.gov.ua/terytorialni_viddily_ta_kontory/ter_viddily_dracs
чи нотаріуса (нотаріальні контори столиці, Київщини та Черкащини: https://kyivobljust.gov.ua/terytorialni_viddily_ta_kontory/derg_notary).

Проставлення апостиля здійснюється за заявою особи, яка подає такі документи. Її можна направити до органу поштою (з-за кордону та для проставлення апостиля на документах про державну реєстрацію актів цивільного стану) або ж звернутися особисто.

При подачі заяви необхідно пред’явити посадовій особі територіального органу Міністерства юстиції України, нотаріусу документ, що посвідчує особу, та подати:
- оригінал документа, на якому проставляється апостиль, або його копію, засвідчену в установленому порядку;
- документ про оплату послуги з проставлення апостиля/документ, що підтверджує право на звільнення від сплати.

У разі, коли заява про проставлення апостиля надіслана поштовим зв’язком, копія документа, що підтверджує право на звільнення від сплати, повинна бути засвідчена в установленому законодавством порядку.

За результатом прийняття заяви та документів, поданих для проставлення апостиля, заявнику в разі його особистого звернення до територіального органу Міністерства юстиції України, нотаріуса видається відривна частина заяви, що містить відомості про номер заяви, дату її прийняття, кількість поданих документів, прізвище, ім’я та по батькові заявника і суму сплачених коштів за надання послуг з проставлення апостиля.
Проставлення апостиля, відмова в його проставленні здійснюються у строк до 2 робочих днів.

Як оплатити послуги у відділі ДРАЦС?

Всі платежі заявники, які звертаються до відділів ДРАЦС, можуть оплатити за допомогою POS-терміналів.
Вимога одна – мати при собі банківську картку, емітовану будь-яким банком України.
Усе інше зробить працівник відділу ДРАЦС: введе назву картки, суму до сплати, а реквізити відобразяться в чеку автоматично.
Наявність POS-терміналу спрощує процес отримання послуги, адже не потрібно більше витрачати час на пошуки банківської установи для здійснення платежу.

Чи можна отримати послуги з державної реєстрації актів цивільного стану онлайн?
Подати заяву до відділів ДРАЦС або записатися на прийом у зручний для себе час можна не виходячи з дому за допомогою веб-порталу: «Звернення у сфері державної реєстрації актів цивільного стану». Все що необхідно – доступ до Інтернету.
За допомогою веб-порталу «Звернення у сфері державної реєстрації актів цивільного стану» можна записатись на прийом до відділу ДРАЦС у зручний для час, задати питання та отримати консультацію, подати заяви на реєстрацію актів цивільного стану, заяви на внесення змін до актових записів цивільного сану, а також заяви на отримання свідоцтв повторно чи витягів з Державного реєстру актів цивільного стану громадян. Подана заява скріплюється кваліфікованим електронним підписом (КЕП). За відсутності КЕП формується звернення до заяви, що потребує особистого звернення до відділу ДРАЦС протягом 3 днів для особистого підпису заяви!
Також веб-портал дає можливість оплатити необхідні платежі – державне мито, плату за видачу витягу Реєстру, тощо.
Однак подання до відділів ДРАЦС заяв у сфері державної реєстрації актів цивільного стану не звільняє від необхідності особистого звернення користувача до відділу для проведення реєстрації та для безпосереднього отримання свідоцтва чи витягу!

Щоб зареєструвати шлюб потрібно звернутися до відділу ДРАЦС за місцем прописки?
Зареєструвати шлюб можна в будь-якому відділі ДРАЦС, незалежно від місця реєстрації чи проживання.
Жінка та чоловік, які бажають зареєструвати шлюб, подають особисто письмову заяву за встановленою формою до будь-якого органу державної реєстрації актів цивільного стану за їхнім вибором.


Ми з чоловіком працюємо за кордоном, приїжджаємо в Україну всього на тиждень і хочемо одразу зареєструвати шлюб. Чи може хтось попередньо подати заяву на реєстрацію шлюбу у віддід ДРАЦС від нашого імені?
Якщо жінка і (або) чоловік не можуть через поважні причини особисто подати заяву про державну реєстрацію шлюбу до органу державної реєстрації актів цивільного стану, таку заяву, справжність підпису (ів) на якій засвідчено нотаріально, можуть подати їх представники. Повноваження представника мають ґрунтуватись на нотаріально посвідченій довіреності.


Мій наречений громадянин іншої країни. За яких умов можна зареєструвати шлюб між нами?
Законом України "Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства" визначено, що іноземці мають ті ж права і свободи, що і громадяни України. Єдиною додатковою умовою для іноземців при поданні заяви про державну реєстрацію шлюбу є підтвердження законності перебування в Україні.
Щоб укласти шлюб іноземець подає паспорт або паспортний документ. У разі якщо особа, раніше перебувала у шлюбі, подається також документ, що підтверджує припинення попереднього шлюбу або визнання шлюбу недійсним. Також надається документ, що підтверджує законність перебування на території України.
Всі документи видані компетентними органами іноземних держав повинні бути завірені апостилем чи мати консульську легалізацію в тій країні, в якій вони були видані. Подаються документи складені іноземною мовою разом з їх перекладами на українську мову, засвідченими в установленому порядку.

Після народження дитини немає змоги та часу, щоб фізично поїхати у відділ ДРАЦС та зареєструвати малюка. Чи можна це зробити іншим способом?
Так, звичайно. У такому разі Ви можете скористатися послугою "єМалятко” онлайн на порталі «Дія»: https://diia.gov.ua/services/yemalyatko.
"єМалятко" — це комплекс з 9 послуг. Базові послуги — державна реєстрація народження дитини та визначення її походження.

7 інших послуг надаються на вибір. Серед них:
- призначення допомоги при народженні;
- реєстрація в Державному реєстрі фізичних осіб-платників податків;
- присвоєння дитині унікального номера запису в Єдиному державному демографічному реєстрі (УНЗР);
- визначення належності дитини до громадянства України;
- реєстрація місця проживання дитини;
- призначення допомоги багатодітним сім’ям;
- внесення інформації про дитину до Реєстру пацієнтів.
Також замовити послугу «єМалятко» офлайн за допомогою адміністратора можна у пологовому будинку (до виписки), ЦНАП або відділі ДРАЦС.

Які документи потрібні?
- оригінали паспортів батьків або цифрові паспорти у застосунку Дія;
- номер медичного висновку або оригінал медичного свідоцтва про народження (форма 103/о, видається у пологовому будинку);
- податкові номери обох батьків — оригінали не потрібні, достатньо усно назвати номер, мати скан-копії або фото;
- інформація про дату, місто та орган, що уклав шлюб (якщо батьки перебувають у шлюбі), — оригінали не потрібні, достатньо усно продиктувати інформацію, мати скан-копії або фото;
- УНЗР одного з батьків для присвоєння УНЗР дитині (за наявності УНЗР у одного з батьків);
- номер банківського рахунку у форматі IBAN для зарахування допомоги на дитину.

Також може знадобитися:
- письмова згода одного з батьків щодо присвоєння дитині прізвища (якщо батьки мають різні прізвища і заяву подає один із них);
- письмова згода другого з батьків щодо реєстрації народженої дитини з одним із них (якщо батьки зареєстровані за різними адресами і заяву подає один із них).

Хочу оформити народження дитини через послугу «єМалятко», однак не знаю як підписати заяву за допомогою електронного підпису?
Електронний підпис потрібен для ідентифікації особи під час отримання послуг онлайн. Документи, підписані електронним підписом, мають таку ж юридичну силу, як і документи, підписані власноруч.
Існує декілька видів електронних підписів. Авторизація на порталі Дія можлива за наявності електронного підпису, BankID або MobileID. Але щоб підписати заяву єМалятко, потрібно мати виключно файловий електронний підпис. Підписати заяву за допомогою BankID або MobileID ви не зможете.

Де отримати файловий електронний підпис?
Онлайн на сайті Приватбанку: http://bit.ly/3dERfHj
Офлайн у одному з акредитованих центрів сертифікації ключів: https://bit.ly/3b6NYO0

Чи достатньо підпису одного з батьків?
Заяву повинні підписати і мама, і тато дитини, якщо:
батьки не перебувають у шлюбі
батьки перебувають у шлюбі, але

- мають різні прізвища
- зареєстровані за різними адресами і замовляють послугу з реєстрації місця проживання дитини
- заяву подає батько, а отримувати допомогу при народженні буде мама, і навпаки.

У інших випадках достатньо підпису одного з батьків.
Як підписати заяву другому з батьків?
Після того, як заяву підписав заявник, другому з батьків на електронну пошту надійде лист з посиланням на підпис. Спочатку потрібно авторизуватися на порталі Дія, далі — перейти за посиланням та підписати заяву.

Мені виповнилось 18 років. Чи можу я самостійно змінити своє ім’я та прізвище і як це зробити?
Так. Особа має право змінити своє ім’я з 16 років на власний розсуд та з 14 до 16 років, але при цьому необхідна згода батьків (одного з них – у разі, коли другий з батьків помер, визнаний безвісно відсутнім, оголошений померлим, визнаний обмежено дієздатним, недієздатним, позбавлений батьківських прав щодо цієї дитини) або за згода піклувальника.

Особа подає до відділу ДРАЦС за місцем свого проживання заяву про зміну імені та додає до неї наступні документи:
- свідоцтво про народження заявника;
- свідоцтво про шлюб (у разі коли заявник перебуває у шлюбі) або про розірвання шлюбу (у разі коли шлюб розірвано);
- свідоцтва про народження дітей (у разі, коли заявник має малолітніх або неповнолітніх дітей);
- свідоцтва про зміну імені заявника, батька чи матері, якщо воно раніше було змінено;
- свою фотокартку;
- квитанцію про сплату державного мита.

Перелік документів, необхідних для зміни прізвища, імені, по батькові в залежності від підстав зміни може відрізнятись.

Також подати заяву на зміну імені можливо через веб-портал «Звернення у сфері державної реєстрації актів цивільного стану» dracs.minjust.gov.ua або через Портал державних послуг igov.gov.ua.

Як нам з чоловіком зареєструвати народження дитини, коли у нас різні прізвища?
В данному випадку для державної реєстрації народження малюка необхідно з'явитись обом батькам, маючи з собою паспорти та медичне свідоцтво про народження. Якщо батько або мати дитини не можуть подати спільну заяву про державну реєстрацію народження, її або його письмова згода про присвоєння прізвища дитині, справжність підпису на якій має бути нотаріально посвідчена, може бути подана через представника, повноваження якого мають грунтуватися на нотаріально посвідченій довіреності.

Ми також нагадуємо, що Ви можете отримати відповіді, скориставшись іншими чатами-помічниками:

щодо діяльності державної виконавчої служби: https://t.me/centraljusticedvs_bot
щодо розгляду скарг Колегією Центрального міжрегіонального управління Міністертсва юстиції (м. Київ): https://t.me/kolegia_centraljust_bot
у сфері нотаріату: https://t.me/centralnotary_bot

© 2020 zap-inform

Мої відео