Запоріжжя Інформ

Допомога безхатченкам в Україні

Допомога безхатченкам в Україні
22899 ПЕРЕГЛЯДІВ

З-поміж різних проблем в Україні не останнє місце займає проблема зростання кількості безхатченків. Це люди, які з певних причин втратили свою домівку та вимушені шукати прихистку на вулиці. Ще у 2019 році за оцінками експертів у столиці налічувалося понад 20 тисяч безхатьків. А вже минулого року ця цифра збільшилась вдвічі. Зверніть увагу, що у розпорядженні міста лише 150 місць у комунальному притулку і ще 300 людей з вулиці можна прогодувати. Проте, проблема бездомних людей зростає не лише у столиці, а й у інших містах країни.
Головні причини зростання масштабів бездомності в Україні з кожним роком не змінюються. До них можна віднести конфлікти у сім’ї, розлучення, алкоголізм, наркозалежність, неблагополучні компанії. Дехто опинився на вулиці через економічні потрясіння. Безхатченками стають громадяни, які вийшли з місць обмеження свободи або з дитбудинків. Також досить часто бездомними стають через втрату житла при незаконних операціях з нерухомістю. На сьогоднішній день можна позбутись житла і через несплату комунальних послуг. В кожної людини, яка опинилась на вулиці – своя історія, яку не завжди хочеться озвучувати. Ці верстви населення є незахищеними та непідготовленими до життя. Серед безхатченків є і ті, кому просто подобається жити на вулиці – це стиль їх життя, вони свідомо обрали такий вид незалежності. Проте, таких не багато. Усі інші потребують підтримки та допомоги, вони прагнуть мати свою домівку та роботу. Але, на жаль, залишаються відторгнутими від суспільства.
Мабуть, кожен з нас бачив цих людей біля смітників, вони копирсаються там у пошуках їжі або ж одягу. Досить часту вони забирають з околиць залишки від старих меблів, залишених колишніми власниками. Значна частина населення з відразою ставиться до таких людей, особливо, коли доводиться знаходитись з ними в одному транспорті чи приміщенні. Проте, не забувайте, що всі ми – люди. І повинні толерантно ставитись до представників різних верств населення. Хіба це просто кожного дня жити з думкою чи вдасться сьогодні поїсти або ж де заночувати? Таким людям потрібна допомога.
На сьогоднішній день в Україні охоче надають допомогу понад 100 закладів для безхатченків. Такі заклади соціального захисту розраховані на майже 1700 осіб, проте, можна зрозуміти, що цього дуже мало.
У багатьох областях України місцева влада спільно співпрацює із громадськими організаціями для того, щоб організувати притулок для бездомних. Є й такі області, де релігійні, громадські та неформальні волонтерські організацію надають допомогу людям без підтримки місцевої влади.
Деякі громадяни відчувають власну потребу допомагати незахищеним верствам населення. Часто волонтери влаштовують різні благодійні заходи з метою збору коштів, їжі чи інших потрібних речей. Проте, постає питання: а чи достатньо цього? Скоріш за все, що ні, тому що не вистачає цілеспрямованого державного сприяння.
В Україні діє Закон «Про основи соціального захисту бездомних громадян і безпритульних дітей», ним передбачені право поваги до їх гідності, охорона здоров’я, соціальний захист, правова допомога… тобто, закон гарантує бездомним людям такі ж самі права, як і цілком благополучним громадянам. Формально держава піклується про життя бездомних, як про повноправних громадян. У великих містах працюють Центри обліку бездомних громадян, які надають соціальний захист, допомагають їм у відновленні документів тощо. Залишилося вирішити найголовніше питання – надання бездомним соціального житла. На сьогоднішній день немає цілеспрямованої стратегії для вирішення проблеми бездомності. Проте, ігнорування проблеми лише поглиблює її.

© 2020 zap-inform

Мої відео