Запоріжжя Інформ

Пандемія минулого, або чому апокаліпсис відміняється

Пандемія минулого, або чому апокаліпсис відміняється
34259 ПЕРЕГЛЯДІВ

Станом на 24 березня у світі зафіксовано понад 383 тис. випадків захворювання на COVID-19, з яких більше 16-ти тис. смертельних випадків. Весь світ поетапно самоізольовується, найбільші авіакомпанії припиняють роботу на невизначений термін. Шенгенська зона закрита для туристів, а ще донедавна переповнені вулички Флоренції та Риму зараз абсолютні мертві. У такому засиллі інформації, що сіє паніку, багатьом теперішня ситуація може здатись критичною. Проте, пандемії таких масштабів не новина для світу, і наша планета "бачила" набагато темніші часи.

Рівно століття тому назад, планету охопив Іспанський грип, або "іспанка". Це була найсмертельніша пандемія грипу за всю історію людства. Кількість жертв приблизна, через недосконалість систем обрахунку. але вона коливається у межах від 50-ти до 100 млн загиблих. Впродовж пандемії, яка тривала 18 міс, вірус встиг розповзтись по всій планеті, і це за відсутності швидких методів пересування, на кшталт далекомагістральних літаків, якими ми володіємо зараз. Тільки за перші 25 тижнів поширення, вірус забрав 25 млн життів. "Іспанка" вбила більше американців, ніж дві світові війни, війна у В'єтнамі та Кореї разом узяті. До того ж, грип вражав здебільшого молоде населення віком 20-40 років. І все це відбувалось на фоні зародків епідеміології та відсутності сучасних апаратів по підтримці життєдіяльності. Ситуація з Іспанським грипом справді була критичною, і у відсотковому відношенні забрала 2,6-5,2% населення усієї планети.

Але світ вижив. Проте зараз, у 21 ст., коли людству відомі такі поняття, як механізми передачі збудників, профілактика, усе що від нас вимагається - це залишатись вдома та не покидати його без нагальної потреби. Таким простим способом слово "пандемія" може знову забутись за дуже короткий і на дуже довгий час.

Теги: Інформаційне Агентство,УКРАЇНА ІНФОРМ,Пандемія ,апокаліпсис,COVID-19,Шенгенська зона,Іспанський грип

© 2020 zap-inform

Мої відео