Запоріжжя Інформ

Оприлюднена реакція Нафтогазу на заяву щодо високих цін на транзит газу

Оприлюднена реакція Нафтогазу на заяву щодо високих цін на транзит газу
27983 ПЕРЕГЛЯДІВ

Україна крокує у напрямі європейських методів і схем, які слід використовувати із ціллю розрахунку тарифів для Газпрому щодо транзиту газу.

Так на слова керівництва російської енергетичної компанії Газпром щодо газових тарифів відреагував виконавчий директор компанії "Нафтогаз України" Юрій Вітренко у своєму профелі соціальної мережі Facebook.

Голова Нафтогазу підкреслив, що у європейському тарифному кодексі (NC TAR) конкретно і зрозуміло прописано схеми методології розрахунку цін на тариф транзиту газу в інші країни.

Так, згідно із нормам даної методології, тариф повинен чітко співвідноситися із витраченими задля забезпечення транзиту матеріальними коштами і збитками, які може зазнати оператор газотранспортної мережі.

Як додав Юрій Вітренко, при таких умовах даний  тариф зазнає редакційних змін, у наслідок яких зменшується. Це можна пояснити тим, що числу коштів, які пішли на витрати не доречно бути більшими за витрати оператора, який діє результативно і струтурно схожий.

Директор компанії заявив, що тариф, який зараз критикує російський Газпром через зависокі ціни, на ділі тільки перекриває відредактовані розрахунки затрат оператора ГТС України. Згідно із цією причиною, тариф насправді неможна вважати завищеним.

Керівництву енергетичної компанії РФ було повідомлено, що воно має право на звернення до оператора чи до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. Таким чином Газпром зможе пояснити причину необхідності зменшення тарифу у тому випадку, якщо ціни, поставлені Україною, є більшими порівняно з відповідними іншими газопровордами, або якщо тариф передбачає невигідність експорту товару для Газпрому.

Український Навтогаз, як написав Юрій Вітренко, показав власний правомірний і відповідний до установлених норм підхід до подальшого транзиту газу із вигідними умовами для усіх залучених до цієї справи країн.

© 2020 zap-inform

Мої відео