Запоріжжя Інформ

У Рогатині вперше провели "Дитячу сесію"

У Рогатині вперше провели "Дитячу сесію"
266761 ПЕРЕГЛЯДІВ

20 листопада 25 українських міст і громад на один день очолили діти, щоб привернути увагу до 30-ї річниці Конвенції ООН про права дитини. До глобальної акції ЮНІСЕФ приєднаються Львів, Одеса, Херсон, Миколаїв, Черкаси, Кам’янець-Подільський, Тернопіль, Бахмут та інші міста і громади. Представники місцевої влади: мери, голови ОТГ та керівники департаментів на один день поступилися своїм місцем дітям та прислухалися до їхніх порад щодо ключових рішень у містах і громадах.

Не оминув увагою міжнародну акцію "Дитяча сесія" і Рогатин. 24 учнів рогатинських ліцеїв та районної ради старшокласників "Лідер" провели сесійне засідання, цілий день управляли містом і навіть розробили свою молодіжну стратегію розвитку Рогатина.

Хотілося б зазначити, що до дитячої сесії молодь готувалася два тижні. Щодня приходила до своїх наставників у міську раду і з’ясовували як все працює. Що з цього вийшло — читайте у фотощоденнику Анастасії Штогрин, спеціаліста з питань публічної інформації та звернень громадян Рогатинської міської ради, учениця Рогатинського ліцею №1.

8:30...Перші нотатки

Кожен із нас, підлітків, хоч на мить хотів би стати дорослим: зранку відчинити двері кабінету, самостійно вирішити справу, дати комусь доручення чи змінити Рогатин.
Й, здавалося б, це тільки банальна дитяча мрія, до якої навряд чи міг би прислухатися дорослий, тим паче — захотів би доручити школярам поуправляти містом. Справа ж відповідальна, стосується цілої громади...
Але на те вона і мрія, щоб одного дня все-таки стати реальністю. І для нас, учнів міських ліцеїв та членів РРС "Лідер", такий неймовірний день настав сьогодні, у 30 річницю Конвенції ООН з прав дитини.
На запрошення ЮНІСЕФ 24 юних рогатинці вперше долучилися до міжнародної акції “Дитяча сесія” та спробують «скуштувати хліба» керманичів рідного міста.
Трішки привідкривши завісу, зауважу, день планує бути насиченим. Спершу — сесія, під час якої про наші спільні напрацювання доповідатимуть керівники молодіжних комісій (бюджетної, гуманітарної та з питань міського господарства). Згодом — робота у кабінетах мерії, прийом громадян, запити та стоси паперової роботи...
Думаєте, усі ці моменти даються нам просто – аж ніяк. Розуміючи усю відповідальність, яку, «поклало на наші плечі» учнівське самоврядування, ми кілька тижнів поспіль у вільний від навчання час бігли у Рогатинську міську раду і трудилися. Не хотіли розчарувати всю шкільну молодь та достойно представити її інтереси. Відповідно, нам довелося ознайомлювалися з повною моделлю управління містом. Щодня прислухатися до проблем кожного з вас, юні рогатинці, обдумували пропозиції, що зроблять Рогатин сучасною молодіжною столицею. Відтак, отримавши консультації фахівців, напрацювали напрямки молодіжної стратегії розвитку міста (чого до нас не робило жодне юне покоління рогатинців!).

"Як побачили рідне місто за 5-15 років?" - запитаєте ви. А це - розповім  після нашої першої сесії;)))

 

10:30 … Активна робота у раді

На годиннику 10:30 … У Рогатинській міській раді починають збиратися мої однолітки чи, правильніше б сказати, колеги-однодумці, з яким увесь день працюватимемо у цих стінах.

Хтось «запускає» свою презентацію на проєкторі, хтось дописує до стратегії розвитку Рогатина «свіженьку» ідею, яку просто «гріх» упустити. А в моїх думках крутиться море інфи, що почерпнула за ці два тижні у стінах міськради, тільки-но записані у блокноті спогади учасників і нові запитання для інтерв’ю з юним мером Сніжаною Володимирівною. А скільки всього ще має відбутися, скільки потрібно буде зафіксувати. Словом, роботи непочатий край, як все встигнути?..

«Ну що, розпочнемо?» - ця фраза миттю «вихопила» мене із творчого космосу і перенесла в не менш цікаву реальність. Реальність, де діти по-справжньому управляють містом. І роблять це, до речі, досить впевнено та професійно. Вже не помічаю тих переляканих очей, запитань на кшталт: «що буде?», «як буде?», «чи зможу?». У теках видніється молодіжне бачення Рогатина за 5-15 років, а за плечима – базові знання та розуміння того, як працює механізм міського самоврядування.

Уряд в блакитних футболках з логотипами 30-ої річниці Конвенції ООН про права дитини розпочинає сесію Рогатинської міської ради першого, молодіжного, скликання. Тут все по-дорослому, презентації проєктів, нові напрацювання і Рогатин з зовсім іншим, дуже сучасним, обличчям. Ведемо мову про осучаснений міський парк, вільні зони Wi-Fi, молодіжну інфраструктуру, елементи благоустрою. Пропонуємо нові заходи та проєкти, які охоплюють не тільки дітей, батьків, але й сивочолих рогатинців. Згодом підкріплюємо усе сказане бюджетними питаннями. Найцікавіші наші напрацювання увійдуть в основу плану дій місцевої влади у молодіжній політиці.

Через декілька хвилин мій фотоапарат фіксує спільні світлини, обговорення першої події за чашкою чаю та свіжою випічкою. Десь в цю мить ловлю себе на думці: я справді в раді, сьогодні я її частинка. Через декілька хвилин розпочну другий етап свого робочого дня. Він проходив теж активно. Доки однолітки-спеціалісти кожного із відділів клопоталися за своїми столами зі стосами документів, приймали відвідувачів, розглядали звернення громадян, я намагалася зафіксувати ті цінні миті своїм об’єктивом. Відтак разом із головою Рогатинської міської ради Сніжаною Володимирівною та її старшим наставником — Сергієм Степановичем прямували у комунальні підприємства міста на нараду. Відвідали історико-краєзнавчий музей «Опілля». І, знову ж таки, почерпнули море цікавої інформації, новий досвід…

 

17:15... Пора підбивати підсумки

На годиннику 17:15, пора підбивати підсумки і ставити крапку. Але, прямуючи додому знайомими стежками, емоції не відпускають, досі такі ж яскраві, як у перші хвилини сесії.  А ось місто, сьогодні воно здавалося мені дещо іншим, набагато зрозумілішим, відкритішим й таким, яке хочеться ще більше любити своєю турботою.

Анастасія Штогрин, спеціаліст з питань публічної інформації та звернень громадян, учениця Рогатинського ліцею №1.

P.S. 20 листопада світ відзначає Всесвітній день дитини та 30-річчя Конвенції ООН з прав дитини. Цей день — хороша нагода нагадати дорослим про права дітей і молоді, дослухатись до їхніх побажань, а ще — дати можливість висловитись. Тож традиційно саме 20 листопада країни світу долучаються до акції “Дитяча сесія”. Відповідно юне покоління на один день має нагоду побути на місці дорослих і зазирнути за лаштунки управлінських процесів, спробувати “керувати” серйозними установами – місцевими радами, парламентом і навіть офісом президента.
“Дитяча сесія” - не просто стає веселою пригодою для дітей, насправді захід має досить важливий зміст. Молодь може відчути себе учасником серйозних процесів у місті чи країні, а управлінці – мають змогу дослухатись до потреб юного покоління.
Оскільки наша громада є частиною ініціативи “Громада, дружня до дітей та молоді”, тож цьогоріч на запрошення ЮНІСЕФ вона теж вирішила долучитись до цікавої акції й вкотре продемонструвати свою відкритість й готовність почути дітей та молодь у рогатинській громаді.

 

#WorldChildrensDay #ДітиКеруютьСвітом

 

 

 

Теги: Рогатин,діти керують світом,30 років Конвенції ООН про права дитини,Дитяча сесія

© 2020 zap-inform

Мої відео