Запоріжжя Інформ

Три шляхи, які розвиватиме МЗС у питання повернення викрадених росією людей

Три шляхи, які розвиватиме МЗС у питання повернення викрадених росією людей
343972 ПЕРЕГЛЯДІВ

За словами міністра закордонних справ Дмитра Кулеби, наразі існують три треки вирішення проблеми українських цивільних заручників, яких утримує держава-агресорка: перший —  це пряма комунікація між Україною та російською федерацією, що не можливо у нинішніх умовах, другий — напрям, який активно розвиватиме МЗС, - це робота через треті країни. Третій напрям - це міжнародні організації, які, попри всі труднощі, можна мотивувати виконовувати їхні функції.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства закордонних справ України.

Міністерство оголосило про спільну роботу з соціальний проєкт “Пошук зниклих” під час спільного прямого ефіру в Instagram міністра закордонних справ Дмитра Кулеби та телеведучої, засновниці соціального проєкту “Пошук зниклих” Катерини Осадчої.

Йдеться про започаткування системної співпраці задля привернення уваги міжнародної спільноти до проблеми українських цивільних заручників, яких утримує держава-агресорка Росія, та їхнього повернення додому за підтримки міжнародних партнерів.

“Все можливо, якщо працювати. Для близьких і родичів цивільних заручників кожен день і кожна година без близької людини - це страждання. Ми з вами об’єдналися для того, щоб побудувати максимально ефективно спільну роботу над їхнім поверненням. Це займатиме час, але це вирішуване завдання”, — заявив Дмитро Кулеба.

Своєю чергою за словами Катерини Осадчи, тема цивільних заручників існувала і до повномасштабного вторгнення, просто тоді вона називалася "бранці Кремля". Мається на увазі цивільних осіб, яких російські загарбники забирали просто з вулиці та висували їм вигадані обвинувачення. Вона повідомила, що нині за офіційною інформацією кількість цивільних заручників складає понад три тисячі, а за неофіційними даними їх може бути понад десять тисяч людей.

Міністр закордонних справ України вважає, що тему повернення цивільних осіб потрібно розповсюдити, для цього й був створений план з 3 шляхами вирішення цієї проблеми.

“Тему треба «розкрутити». Це перший крок. На міжнародному рівні добре знають тему військовополонених, добре знають вже підняту нами цілину теми викрадених дітей, і ми зараз маємо підняти третю тему, привернути увагу світу до проблеми цивільних заручників”, — наголосив очільник МЗС України.

Дмитро Кулеба також нагадав, як на початку було складно привернути увагу світу до викрадених російською федерацією українських дітей. Але завдяки спільним зусиллям різних гілок влади та інституцій тему вдалося “з нуля” вивести на міжнародний порядок денний. Тепер в України є інструментарій, що дозволить привернути увагу швидше.

“Тепер у нас є інструментарій, і тему цивільних заручників ми піднімемо швидше. Так само як повертаються діти, будемо повертати і цивільних заручників. Ми напрацювали конкретні кроки по кожній організації. Будемо працювати за двома треками. Перший - це відносини з третіми країнами, які я поки не буду називати, але які будуть нам допомагати. І другий - міжнародні механізми. Якими б недосконалими вони не були, але це те, що є у нас в руках, і те, з чим можна працювати”, — підкреслює Дмитро Кулеба.

Нагадаємо, що за офіційними даними з початку повномасштабного вторгнення держави-агресорки на територію України вдалось звільнити 2238 людей, 140 з яких є цивільними людьми. Про це повідомив Президент України Володимир Зеленський на пресконференції.

"За цей час ми звільнили з полону 2238 осіб. З них майже 140 осіб – це цивільні", — сказав Володимир Зеленський.

Теги: Катерина Осадча,очільник МЗС,Міністр закордонних справ України,Дмитро Кулеба,проєкт “Пошук зниклих”,зниклі безвісти, Російська агресія , війна в Україні, окупанти

© 2020 zap-inform

Мої відео