Запоріжжя Інформ

Споживча інфляція сповільнилась до 17,9%. Згідно зі звітом від Нацбанку

Споживча інфляція сповільнилась до 17,9%. Згідно зі звітом від Нацбанку
414896 ПЕРЕГЛЯДІВ

За квітень споживча інфляція сповільнилась з 21,3% у березні до 17,9% у квітні. Про це свідчать дані, опубліковані Державною службою статистики України.

Як повідомляється у звіті від Національного банку України, фактичні темпи зростання цін були дещо нижчими за траєкторію прогнозу НБУ, що зумовлене більшою за очікувану пропозицією продовольства та пального.

Зростання інфляції стримувало зміцнення гривні на готівковому валютному ринку, а також поліпшення інфляційних очікувань. Окрім того, на сповільнення вплинув ефект бази порівняння минулого року, коли з початку повномасштабного вторгнення інфляція почала стрімко прискорюватися.

Якщо говорити за ціни на окремі продукти, тут ситуація поступово покращується. Наприклад, подорожчання оброблених продовольчих товарів суттєво сповільнилося (до 19,2% р/р). Це пояснюється зниженням темпів зростання витрат на сировину та пальне, відновленням виробничих та логістичних ланцюгів, зокрема на тлі стабільної ситуації в енергетиці.

Також зменшились темпи зростання цін на хліб та борошняні вироби, кондитерські та ковбасні вироби, напої та консерви. Світові ціни знизились на тлі слабкого попиту, а також через невизначеність, пов’язану з обмеженням транзиту продовольства через сусідні країни ЄС, що своєю чергою зумовило сповільнення здорожчання молочних продуктів та соняшникової олії.

Майже без змін з попередніх місяців залишилась вартість послуг. Хоча зростання цін на послуги послуг закладів громадського харчування сповільнювалось. Це пов'язано зі зменшенням тиску з боку витрат на тлі стабільної ситуації в енергетиці. Через невеликий попит повільніше зростала вартість оренди, послуг із ремонту та утримання житла, хімічного чищення, обслуговування автомобілів.

Проте ціни на медичні, страхові, телекомунікаційні послухи послуги салонів краси стрімко зростали.

Повільніше збільшувались ціни на молоко, адже була достатня пропозиція в умовах слабкого попиту та через невизначеність навколо можливих обмежень транзиту та експорту.

Крупи та борошно зменшились у ціні в річному вимірі, а цукор — сповільнив зростання вартості завдяки достатнім для внутрішніх потреб врожаям минулого року. Цитрусові та банани стрімко сповільнили збільшення цін через зниження імпортних цін та сприятливої ситуації на валютному ринку.

Тепличні й імпортні овочі призупинили зростання у ціні за рахунок розширення пропозиції. Однак більшими темпами дорожчали овочі борщового набору: капуста – через міжсезоння постачань ранніх сортів та цибуля і морква – внаслідок вичерпання запасів минулого року.

Сезонна пропозиція збільшилась, що зумовило зниження цін на яйця наприкінці квітня, проте річні темпи зростання цін на яйця пришвидшилися. Також вищими темпами зростання цін виділяється м'ясо. Це пояснюється обмеженими можливостями виробництва та слабким імпортом на тлі підвищення світових цін.

Дорожчання тютюнових виробів сповільнилось, ймовірно під тиском з боку нелегальної продукції, пояснюють в НБУ. А стрімке сповільнення вартості на алкогольні напої зумовлено ефектами бази порівняння минулого року.

Ціни на транспортні послуги також сповільнили зростання цін, оскільки стабілізувались ціни на пальне. (Тривало зменшення темпів подорожчання пального – до 24,2% р/р).

Це стало можливим завдяки наявності значних запасів, сформованих у попередні місяці за нижчими світовими цінами на нафту.

Далі Національний Банк України прогнозує, що інфляція продовжуватиме сповільнюватись завдяки суттєвій пропозиції продовольства, достатнім запасам пального та поліпшенню інфляційних та курсових очікувань.

Теги: НБУ,Андрей Пышный НБУ, Нацбанк, Національний банк України,голова Нацбанку Андрій Пишний

© 2020 zap-inform

Мої відео