Запоріжжя Інформ

Урок на все життя: підліток з Миколаївщини став учасником пілотного проєкту з відновного правосуддя для неповнолітніх

Урок на все життя: підліток з Миколаївщини став учасником пілотного проєкту з відновного правосуддя для неповнолітніх
350519 ПЕРЕГЛЯДІВ

В Україні триває реалізація пілотного проєкту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення» (далі – Програма). Тож, ми продовжуємо ділитися історіями неповнолітніх учасників Програми, які змогли виправити ситуацію, що сталася у зв’язку з вчиненням кримінального правопорушення, та розпочали нове життя.

Серед причин, що штовхають підлітків на вчинення правопорушення значне місце займає бажання самоствердитися серед однолітків, адже через брак життєвого досвіду неповнолітні не усвідомлюють впливу цих необачних кроків на майбутнє.  Саме в таку ситуацію потрапив хлопець з Миколаївщини, який взяв участь в пілотному проєкті з відновного правосуддя для неповнолітніх.

Сергій, зростав у неповній родині з невеликими статками, тож хлопцю були недоступні багато речей, зокрема й модний серед однолітків одяг. Одного дня, перебуваючи з друзями в магазині, Сергій не втримався від спокуси та викрав декілька речей, а саме кросівки та куртку. Звісно ж, хлопця дуже швидко вирахували працівники поліції і його дії були кваліфіковані органом досудового розслідування за ч.1 ст 185 Кримінального кодексу України, а саме таємне викрадення чужого майна.

Наразі в Україні реалізується пілотний проєкт «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення». Серед умов застосування:

– наявність потерпілої сторони (фізичної або юридичної особи);

– вперше вчинення кримінального проступку або нетяжкого злочину;

– визнання неповнолітнім факту вчинення злочину;

– згода неповнолітнього і потерпілого на участь у програмі.

Обставини кримінального провадження відповідали вищезазначеним умовам, тож Регіональний центр з надання БВПД у Миколаївській області прийняв рішення про застосування до Сергія Програми. Надалі на хлопця очікувала процедура медіації, робота з психологом та проходження програми ресоціалізації. Зауважимо, що кожен з цих етапів Програми є важливим та необхідним, але особливого значення набуває саме робота із психологом, який допомагає підлітку сформувати вміння постановки життєвих цілей та пошуку шляхів їх досягнення у законний спосіб.

Наразі Сергій успішно пройшов Програму та повернувся до звичного ритму життя, навчання та спілкування з друзями. Втім одне змінилось на завжди - це повне усвідомлення наслідків власних дій та бажання отримувати омріяні речі лише власними зусиллями, адже отримав урок на все життя.

 

© 2020 zap-inform

Мої відео