Запоріжжя Інформ

«Генератори у дефіциті. Треба шукати інші джерела безперебійного живлення»

«Генератори у дефіциті. Треба шукати інші джерела безперебійного живлення»
313027 ПЕРЕГЛЯДІВ

Чи допоможе ОСББ ініціатива львівської мерії щодо компенсації половини вартості генератора?

Оскільки рашисти ціляться ракетами в об'єкти енергетичної інфраструктури, в Україні гостро стоїть питання забезпечення закладів торгівлі та житлових будинків генераторами електроенергії. На ринку ажіотаж: через шалений попит генератори відчутно подорожчали і у дефіциті. У кількох компаніях, які постачають генератори, «ВЗ» відповіли, що купити прилад зараз неможливо, потрібно очікувати щонайменше два тижні, оскільки замовлень більше, ніж товару. Зараз замовникам постачають генератори, запити на які були заброньовані ще з початку вересня. Середня ціна генератора — 50−70 тисяч гривень. «Беушні» дешевші, але не завжди надійні.

Компенсація за генератор: не дорожче 30 тисяч гривень

Ситуацію з генераторами вирішили «розрулити» у Львові, щоб заохотити їх купувати. Виконавчий комітет Львівської міської ради ухвалив рішення про 50% компенсації за генератор для ОСББ, ЖБК, управляючих компаній. З наступного тижня львів'яни можуть звертатися у ЦНАПи і подавати заяви на участь у програмі з компенсації за генератори.

Проте у програмі є нюанси. Міський голова Львова Андрій Садовий повідомив, що повертають 50% коштів від ціни генератора, але не більше 30 тисяч грн. Є вимоги до електрогенератора — його номінальна потужність має бути від 3 кВт.

Інженер, громадський діяч Андрій Загорський вважає, що програма міської ради обмежує вибір, оскільки покупка має бути не дорогою та мати певні технічні характеристики. «Якщо у документах на компенсацію будуть інші параметри покупки, то компенсації не чекайте, адже все ретельно вивчить комісія і може не дати грошей, — каже у коментарі для „ВЗ“. — Є ще один нюанс, про який чомусь мовчить міська рада: спробуйте зараз купити генератор… Цікавилися ринком? Вони в гострому дефіциті. За „беушний“ генератор гроші не повертають, хоча такі можна придбати на Інтернет-барахолках».

Якщо ОСББ не має обігових коштів — запропонувати кредит за генератор

Голова правління ОСББ «Галицький лев. Корпус 6» Анатолій Шалаєв сказав для «ВЗ»: оскільки генератори зараз в гострому дефіциті, міській раді треба шукати інші джерела безперебійного живлення — акумулятори, упси тощо.

«Питання співфінансування, як я зрозумів з офіційних повідомлень, буде вирішуватись лише після закупівлі генераторів, — міркує Шалаєв. — Скільки мине часу для повернення коштів — невідомо. На скільки генераторів розрахована ця програма — також не зрозуміло. Які бюрократичні процедури доведеться пройти головам ОСББ — таємниця, адже матимемо справу з міським бюджетом. Набагато простіше було би централізовано коштом міського бюджету закупити два-три види генераторів та видавати їх при відшкодуванні 50% вартості ОСББ. Хто не має обігових коштів — передбачити мінімальне кредитування. По-перше, гуртом простіше та дешевше робити такі закупівлі, по-друге, безпечніше, бо можна придбати генератори більш-менш нормального виробника».Де зберігати пальне? Де встановити генератор?

Голова правління цього ОСББ вважає, що ідея з компенсацією за генератори значно краща, ніж з буржуйками, але з технікою безпеки тут також не все гаразд.

«Де безпечно зберігати генератор? Скільки пального треба закупити для його роботи, бо не знаємо, скільки може тривати знеструмлення будинків, — продовжує розмову Анатолій Шалаєв. — За чий кошт купувати пальне? Велика кількість ОСББ не мають коштів на своїх рахунках у достатній кількості, а під час воєнного стану провести за статутом збори мешканців, щоб збільшити тариф на квартирну плату, запровадити додаткові збори — майже не реально. Ще один нюанс — де зберігати пальне? ОСББ у більшості багатоквартирних будинках таких місць просто не мають. А розміщення каністр із пальним у невстановлених місцях порушує правила безпечної експлуатації приміщень. Підвал, звісно, не вихід, там, як правило, обладнано сховище, де перебувають мешканці під час повітряних тривог. У нас на вулиці Пулюя, 40, одне ОСББ придбало собі генератор, випробували його в перші дні обстрілу підстанцій. Дійсно, люди могли бодай зарядити свої телефони та приготувати горнятко чаю. Але це лише тимчасове рішення. Що робити за відсутності струму протягом кількох днів?».

Автор: Марія Доротич, газета "Високий Замок". 

Автор: NewsPrice

© 2020 zap-inform

Мої відео