Запоріжжя Інформ

Мобілізація працівників: що повинні знати роботодавці та робітники

Мобілізація працівників: що повинні знати роботодавці та робітники
324638 ПЕРЕГЛЯДІВ

❓ Як відбувається отримання повістки про мобілізацію на військову службу на роботі?
❓ Чи можна залишитися без роботи, вступивши до війська?
❓ Що потрібно, щоб не втратити своє робоче місце? 
 
Ситуація 1⃣ Якщо на момент вручення повістки ви працевлаштовані, дотримуйтеся такого алгоритму дій:
? Крок 1. Подайте до відділу кадрів повістку територіального центру комплектування та соціальної підтримки про призов або заяву про увільнення від роботи у зв’язку з вибуттям у військову частину.
☝️ Важливо! На випадок ймовірного незаконного звільнення на копіях заяви та повістки попросіть проставити відмітку про прийняття такої заяви/повістки.
? Крок 2. Отримайте у відділі кадрів наказ про увільнення вас від роботи зі збереженням робочого місця, посади та середнього заробітку.
☝️ Важливо! Ви увільняєтесь з роботи на час явки до територіального центру комплектування та соціальної підтримки, проходження медогляду та всього періоду виконання військового обов’язку. В свою чергу, мобілізованим ви вважаєтесь лише після вручення мобілізаційного припису, який видається після медогляду. 
? Крок 3. Після закінчення військової служби надайте до відділу кадрів військовий квиток з відповідними відмітками.
☝️ Важливо! Якщо військовий квиток відсутній, то надається:
- для військовозобов’язаних – довідка про проходження військової служби (видає територіальний центр комплектування та соціальної підтримки або військова частина);
- для резервістів – витяг з наказу або довідка про проходження зборів (видає військова частина).
 
? Які трудові гарантії передбачені для мобілізованих працівників?
Під час дії особливого періоду за мобілізованими працівниками, а також прийнятими на військову службу за контрактом, у тому числі при укладенні нового контракту, на строк до закінчення особливого періоду, або до дня фактичного звільнення зберігається:
– робоче місце та середній заробіток (військовослужбовці увільняються від виконання посадових обов’язків) (стаття 119 Кодексу законів про працю України);
– право на щорічну відпустку (пункт 2 частина перша статті 9 Закону України «Про відпустки»);
– стаж роботи не переривається (стаття 2 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу»).
☝️ Важливо! Трудові гарантії поширюються також на поранених, полонених або визнаних безвісно відсутніми до моменту звільнення їх з військової служби, повернення з полону, появи після визнання безвісно відсутніми або до дня оголошення судом їх померлими.
 
Ситуація 2⃣ У разі, якщо на момент вручення повістки ви не були працевлаштовані та перебували на обліку у центрі зайнятості, то виплата допомоги по безробіттю припиняється, і ви знімаєтесь з обліку як безробітній.
☝️ Важливо! Після звільнення в запас, при повторній реєстрації у центрі зайнятості, виплати по безробіттю здійснюватимуться з урахуванням фактичного працевлаштування протягом проходження служби та розміру грошового забезпечення.
 
Ситуація 3⃣ У разі, якщо на момент вручення повістки ви не були працевлаштовані та не перебували на обліку в центрі зайнятості, після завершення військової служби ви можете звернутися до центру зайнятості для того, щоб стати на облік.
??Візьміть з собою паспорт, реєстраційний номер облікової картки платника податків, трудову книжку, військовий квиток, документ про освіту та інші документи, які підтверджують особливий статус (особа з інвалідністю внаслідок війни, учасник бойових дій, внутрішньо переміщена особа тощо).
 
Ситуація 4⃣ У разі, якщо ви бажаєте взяти участь у воєнних діях у якості добровольця та перебуваєте у трудових відносинах, необхідно враховувати, що на добровольця, який уклав контракт добровольця територіальної оборони, поширюються гарантії соціального і правового захисту, передбачені Законом України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» та статті 119 Кодексу законів про працю України.
☝️ Важливо! Документами, що підтверджують участь в територіальній обороні є контракт добровольця територіальної оборони.
 
Враховуючи специфіку служби в територіальній обороні, яка може передбачати не постійне, а періодичне залучення працівника до виконання своїх обов’язків, на думку Міністерства економіки України, роботодавцю не потрібно в обов’язковому порядку видавати наказ про увільнення працівника від виконання роботи за трудовим договором.
 
У кожному конкретному випадку слід виходити із рівня залучення працівника до участі в територіальній обороні, кількості робочого часу, який витрачає працівник на цю діяльність та ефективність і можливість виконання його обов’язків за трудовим договором.
 
При цьому на час виконання працівниками обов’язків з територіальної оборони у робочий час їм гарантується збереження місця роботи (посади) і середнього заробітку.
 
#БПД #ПравоваДопомога #LegalAid

© 2020 zap-inform

Мої відео