Запоріжжя Інформ

Захист прав клієнтів та пілотні проєкти: в системі БПД Миколаївщини прозвітували про роботу

Захист прав клієнтів та пілотні проєкти: в системі БПД Миколаївщини прозвітували про роботу
410602 ПЕРЕГЛЯДІВ

Близько 145 тисяч клієнтів, запровадження пілотних проєктів та правопросвітництво – в Регіональному центрі з надання БВПД у Миколаївській області прозвітували про роботу системи БПД за дев’ять років роботи. Захід відбувся у форматі панельних дискусій, під час яких презентували результати діяльності системи безоплатної правової допомоги Миколаївщини, стан реалізації пілотних проєктів, що впроваджуються на базі системи БПД, а також представлено кращі практики захисту прав клієнтів.

Як відзначила директорка Регіонального центру Наталія Гнатуша, система БПД є досить молодою, регіональні центри з надання БВПД, які забезпечили надання правової допомоги у кримінальних та адміністративних провадженнях, розпочали свою роботу 1 січня 2013 року. З відкриттям у липні 2015 року місцевих центрів доступ до безоплатної правової допомоги отримали й інші категорії громадян. За час роботи центрів лише в Миколаївській області видано майже 29 тисяч доручень адвокатам у кримінальних та адміністративних провадженнях та зареєстровано понад 115 тисяч звернень від громадян, що потребували правової допомоги у цивільних та адміністративних провадженнях або є свідками чи потерпілими у кримінальних провадженнях.

«Серед ключових завдань системи БПД є забезпечення раннього доступу до правової допомоги у разі затримання особи чи її адміністративного арешту, а також забезпечення участі захисника під час здійснення досудового розслідування та судового провадження, виконання цих завдань покладено на Регіональні центри. За дев’ять років роботи було видано майже 29 тисяч доручень адвокатам для надання безоплатної вторинної правової допомоги у зазначених випадках, з них протягом 2021 року майже три тисячі», - зауважила очільниця системи БПД Миколаївщини Наталія Гнатуша.

Результатами роботи адвокатів при наданні БВПД поділилася менеджерка з якості Регіонального центру Ганна Гоголева. Так, за весь період роботи маємо 75 виправдувальних вироків, 73 випадки закриття провадження за відсутності складу злочину, 1476 випадків звільнення від покарання з випробувальним терміном та понад дві тисячі випадків - призначення мінімального строку або розміру покарання.

«За кожною справою стоїть кропітка робота адвоката чи юриста щодо захисту прав та представництва інтересів наших клієнтів. Один з найяскравіших прикладів захисту прав клієнта маємо в практиці адвоката Віталія Соколіка. Діючи за дорученням Регіонального центру адвокатові вдалося не лише довести непричетність обвинуваченого до цього злочину, але й було встановлено факт підробки слідством доказів, у зв’язку з чим в ДБР відкрито кримінальне провадження», - зазначила Ганна Гоголева.

Протягом другої панельної дискусії учасники обговорили результати реалізації пілотних проєктів, що впроваджуються на базі системи БПД. Зокрема, йшлося про впровадження відновного правосуддя для неповнолітніх. На Миколаївщині проєкт реалізується вже три роки, за цей час 19 неповнолітніх вже отримали можливість виправити ситуацію, що сталася у зв’язку з вчиненням злочину, та розпочати нове життя – суд звільнив їх від кримінальної відповідальності.

За словами Наталії Гнатуші, без підтримки партнерів з державного та громадського сектору реалізація проєктів системи була б якщо не неможлива, та вкрай важка, адже досягти успіху можна лише спільними зусиллями.

«Зокрема в проєкті з відновлення неповнолітніх велику підтримку ми отримали від організацій, що мають у своєму штаті психологів. Вони працюють з неповнолітніми на волонтерських засадах, часто надаючи професійну допомогу не лише неповнолітньому учаснику проєкту, але й їхнім родинам», - зауважила директорка Регіонального центру.

 Відзначимо, що до участі в панельних дискусіях долучилися представники Ради адвокатів Миколаївської області, Філії ДУ «Центр пробації» в Миколаївській області, ДУ «Миколаївський слідчий ізолятор», Миколаївського обласного центру соціальних служб, Миколаївського міського центру соціальних служб, Миколаївського міського центру підтримки ВПО та ветеранів АТО, Південного регіонального управління Державної прикордонної служби України, громадських організацій «Асоціації професійного розвитку психологів та психотерапевтів України», «Пенітенціарна ініціатива», «Молодіжний центр наукової діяльності», «Незалежна платформа Миколаївщини», ВБО «Ініціатива заради життя».

© 2020 zap-inform

Мої відео