Запоріжжя Інформ

Які пільги встановлює законодавство людям з інвалідністю?

Які пільги встановлює законодавство людям з інвалідністю?
365796 ПЕРЕГЛЯДІВ

Щоб успішно інтегруватися у суспільстві, люди з інвалідністю потребують справедливого соціального захисту та забезпечення нормальних умов життя. В Україні такі особи наділені усією повнотою прав і свобод, які закріплені, зокрема, в Конституції України та Законі України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні» 
 Пільги на придбання лікарських засобів
Люди з інвалідністю мають право на безоплатне придбання лікарських засобів за рецептами лікарів у разі амбулаторного лікування. Однак, лише у разі, якщо вони отримують пенсію, що не перевищує мінімального розміру пенсії, або державну соціальну допомогу, призначену замість пенсії. Крім того, особи з інвалідністю першої та другої груп можуть оплачувати 50% вартості ліків за рецептами лікарів при амбулаторному лікуванні.
 Пільги на послуги із соціально-побутового і медичного обслуговування, забезпечення технічними та іншими засобами
Особам і дітям з інвалідністю надаються безоплатно або на пільгових умовах на підставі індивідуальної програми реабілітації послуги із соціально-побутового і медичного обслуговування, технічні та інші засоби реабілітації, вироби медичного призначення, а також автомобілі, крісла колісні з електроприводом – за наявності відповідного медичного висновку.
 Пільги на санаторно-курортне лікування полягають у безоплатному забезпеченні санаторно-курортними путівками за наявності медичних показань.
 Пільги на послуги зв’язку включають пільгове та позачергове встановлення квартирного телефону (особам з інвалідністю першої і другої груп), а також встановлення оплати послуг електрозв’язку за місцеві телефонні розмови з квартирних телефонів за почасовим (похвилинним, посекундним) обліком їх тривалості тільки за їхньою згодою (особам з інвалідністю першої, другої груп і сім’ям, у складі яких є двоє або більше осіб з інвалідністю).
 Спеціальні умови для здобуття вищої освіти за державним замовленням і за рахунок цільових пільгових державних кредитів передбачені:
 особам з інвалідністю, які не спроможні відвідувати навчальний заклад (за рекомендацією органів охорони здоров’я та соціального захисту населення);
 особам, у яких є захворювання, зазначені у Переліку захворювань та патологічних станів, що можуть бути перешкодою для проходження зовнішнього незалежного оцінювання;
 особам з інвалідністю I, II групи і дітям з інвалідністю віком до 18 років, яким не протипоказане навчання за обраною спеціальністю.
 Пільги на транспортне обслуговування
 Трудові пільги, які передбачені для цієї категорії осіб, полягають у тому, що:
 до людей з інвалідністю не застосовується випробувальний термін (ч. 3 ст. 26 КЗпП);
 залучення осіб з інвалідністю до роботи в нічний час і надурочних допускається лише за їхньою згодою, якщо це не суперечить медичним рекомендаціям МСЕК (ч. 3 ст. 12 Закону України «Про охорону праці»);
 на прохання особи з інвалідністю може встановлюватись режим роботи на умовах неповного робочого дня (тижня) (ст.172 КЗпП).

© 2020 zap-inform

Мої відео