Запоріжжя Інформ

ЯК ВДАЛО ПРОВЕСТИ НОВОРІЧНІ СВЯТА І ЗБЕРЕГТИ СІМЕЙНИЙ БЮДЖЕТ. СВОЇМИ ПОРАДАМИ ДІЛИТЬСЯ ПСИХОЛОГИНЯ КАТЕРИНА ЛУКІНОВА

ЯК ВДАЛО ПРОВЕСТИ НОВОРІЧНІ СВЯТА І ЗБЕРЕГТИ СІМЕЙНИЙ БЮДЖЕТ. СВОЇМИ ПОРАДАМИ ДІЛИТЬСЯ ПСИХОЛОГИНЯ КАТЕРИНА ЛУКІНОВА
407448 ПЕРЕГЛЯДІВ

Ось і наближається чудова пора новорічних свят, різдвяних щедрівок, атмосферних посиденьок з родиною та щирих надій на кращий  наступний рік. Вже зараз Українці починають задумуватись про фінансові витрати до святкування, які часто спустошують гаманець.

Та, на щастя, вихід є. Своїми секретами в ефірі Українського радіо поділилась психологиня Катерина Лукінова. Вона зазначила, що справді в період зимових свят ми неабияк витрачаємося на застілля і подарунки, але знаючи декілька лайфхаків кожна родина зможе заощадити свої кошти.

Спершу Катерина звернула увагу на те, коли краще почати підготовку до свят. Вона розповіла, що найкращим періодом для цього є приблизно місяць – півтора до святкувань. «Чим раніше ми починаємо готуватись, тим більше часу в нас є для того щоб накопичити суму, яку потім зможемо з радістю віддати і це не стане великим ударом по бюджету», — каже психологиня.

Як бути з подарунками?

Напевно кожна дитина з нетерпінням очікує зими, адже саме в цю пору року можна написати заповітний лист чарівнику дідусеві Морозу, який неодмінно потішить здійсненням бажання у вигляді подарунка під новорічною ялинкою. Зазвичай в таких випадках батьки обирають зі списку те, що вони можуть дозволити. Але, що робити, якщо родина неспроможна одразу купити подарунок? В такому разі, можна подарувати дитині  частину грошової суми, а з часом малеча може дозбирати решту і купити бажаний подарунок, —радить Катерина Лукінова.

Взагалі, найкращим варіантом було б обговорити всі фінансові питання в колі сім’ї та вирішити як розподілити бюджет.

Якщо ви подбали про підготовку ще задовго до самих свят, це дуже хороша практика. Розподіляючи свої фінанси ви потрошку збираєте на проведення свята.

А як бути з емоційними покупками?

Часто в період святкувань спостерігається тенденція покупок, які здійснюються під впливом емоцій. Таке явище можна пояснити тривогою за майбутнє, боячись подивитись в майбутнє нами здійснюються надмірні покупки і  споживання.

В таких випадках слід свідомо замислитись для чого мені ця покупка, що я намагаюсь сховати за цим надмірним споживанням, від чого я хочу втекти. Розуміючи корінь проблеми вам буде легше впоратися з нею і це доможе знизити страх.

Ефективними в таких випадках є спілкування з близькими, підтримка яких дає відчуття спокою та підтримки.

Маркетинг як головна причина «дірок» в бюджеті

Певно всі знають, що рекламні агенції та спеціалісти маркетингу усіляко сприяють просуванню товарів, які вони пропонують. Тому під час новорічної лихоманки, наш мозок ніби відмикає свідомі механізми вибору і повністтю піддається впливу реклами, яка каже, що вам терміново слід придбати саме цю продукцію. Тому, планування подарунків теж матиме хороший для вашої кишені результат.

Питаючи в себе: "Це я обираю цей подарунок, чи мене обрала реклама?" ми отримуємо хорошу навичку, а саме вміння відмовляти собі. Це також дуже важливо іноді вміти собі відмовляти особливо у надмірних бажання, зокрема коли акції.

Святкове застілля

Ми звикли, що Новорічні та  Різдвяні свята супроводжуються грандіозними столами, з численними стравами. Так ми на психологічному рівні відганяємо страх бідності, пояснює психологиня.

"А що ж скажуть люди?"

В нас часто виникають переживання з-приводу думок всіх хто нас оточує. І в період святкувань не виняток. Господарям хочеться накрити велику «поляну» і певною мірою вразити своїх гостей. Але така практика не зосім правильна, тому слід навчитись поважати свою думку, не піддаючись переживань за думки всіх оточуючих.

© 2020 zap-inform

Мої відео