Запоріжжя Інформ

На Полтавщині стартувала Школа сільського зеленого туризму

На Полтавщині стартувала Школа сільського зеленого туризму
258395 ПЕРЕГЛЯДІВ

Успішні практики Полтавщини, Києва, Польщі та Литви ділились досвідом, як   відродити село завдяки зеленому туризму.

В обласному центрі для власників зелених садиб, представників ОТГ та державних службовців із районів організували Школу сільського зеленого туризму. Три дні учасники заходу обмінюватимуться досвідом, знайомитимуться з роботою садиб сільського зеленого туризму «Кантрі хауз» та «Кучерява хата». Як розвивався та нині діє  зелений туризм у Польщі та Литві розповідатимуть іноземні колеги.

«Це унікальний проєкт. Його впроваджуємо  вперше в Україні. Залучаємо іноземних партнерів, з якими  надалі  плануємо спільно реалізувати кілька цікавих ініціатив для розвитку туризму на Полтавщині. Мета заходу – підвищення кваліфікації людей, які безпосередньо займаються сільським зеленим туризмом», – розповіла начальник відділу туризму і розвитку музейної справи  Департаменту культури і туризму облдержадміністрації Лілія Федорченко.

Організатори школи – Департамент культури і туризму облдержадміністрації, Полтавський обласний Центр перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ та організацій і  садиба зеленого туризму  «Country House».

«Розвиток туризму – це економічний зиск для розвитку Полтавщини. Чим більше буде створено малих та середніх підприємств у галузі туризму, тим краще розвиватиметься економіка, змінюватиметься й інфраструктура сільських населених пунктів.  Головне, що в нас багата культурна спадщина, різноманітна природна рекреаційна зона. Тож кожен із нас буде неповторним.  Із нашими полтавськими брендами ми завжди будемо різними та цікавими. Головне – вдало вести свій бізнес та залучати якомога більше туристів. Найголовніший бренд Полтавщини – гостинність», – сказала директор  Департаменту культури і туризму облдержадміністрації Валентина Вождаєнко.

«Центр підвищення кваліфікації досить стрімко розвивається. Ми прагнемо до нових технологій. Як приклад, сьогодні маємо зв'язок з Польщею, Києвом та Литвою. Щотижня проводимо чимало освітніх заходів», – додала директор Центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств Наталія Осипенко.

Для прикладу учасникам Школи садибу «Country House» обрали не випадково, адже саме в селі Чечелеве Кременчуцького району 19  років працює зелена садиба. Її засновники об’їздили пів Європи, аби постійно удосконалювати свою роботу.

 «Десь трохи було прикро за нашу Полтавщину, адже наш край багатший за Польщу та Литву. Але як у них все організовано. І ми вирішили доєднатися до цієї Школи. Адже наша спільна ідея – зробити в нас краще. Показати, чим ми багаті. Нині гостро стоїть питання самозайнятості на селі. Кожен має певні мрії, але не знає як їх реалізувати. І цей унікальний проєкт спрямований на те, щоб люди, які люблять свій край, змогли зробити щось корисне та цікаве. А ще пропагувати нашу Полтавщину. І ця Школа стане тим інструментом, який допоможе цього досягти», – сказала представниця садиби зеленого туризму «Country House» Наталія Шацкіх.

 Своїми  секретами успіху ведення  зеленого туризму під час  семінару ділились, зокрема, литовці та поляки.

«Зелений туризм у нашій країні започаткували в 1997 році. Спочатку це була приватна ініціатива. Тоді ми ще не знали, що це за напрямок діяльності й як робити цей бізнес. У нас створили асоціацію сільського туризму. Ще тоді ми почали розуміти, що цей бізнес буде альтернативою сільським підприємствам. Це нові робочі місця і розвиток сільських територій», – розповіла заступник мера Алітуського району (Литва) Даля Китавичене.

У межах заходу Департамент культури і туризму облдержадміністрації, Полтавський обласний Центр перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ та організацій підписали Меморандум про співпрацю.

 

© 2020 zap-inform

Мої відео