Запоріжжя Інформ

Конференція «Місцеве самоврядування - основа європейської інтеграції та відновлення України» зібрала понад 500 учасників з України та світу

Конференція «Місцеве самоврядування - основа європейської інтеграції та відновлення України» зібрала понад 500 учасників з України та світу
436180 ПЕРЕГЛЯДІВ

07 липня 2023 року в Києві у змішаному форматі відбулась Конференція «Місцеве самоврядування - основа європейської інтеграції та відновлення України».

Про це повідомляє Львівське РВ Асоціації міст України.

Участь у Конференції взяли понад 500 учасників:

міські, селищні, сільські голови, депутати місцевих рад України та країн-членів Європейського Союзу, депутати Європейського парламенту, високопосадовці Європейського Союзу та Ради Європи, представники Верховної Ради України, Уряду, дипкорпусу, міжнародних організацій та муніципалітетів, провідні експерти, науковці, ЗМІ.

З вітальним словом до учасників звернулись:

Матті Маасікас, Посол Європейського Союзу в Україні, ">">зазначив: «Завжди радий зустрічатись з Асоціацією міст України, яка представляє українську децентралізаційну спільноту якнайкраще – з ініціативою знизу, проактивністю та рішучістю працювати як для своєї малої батьківщини, так і для української держави в цілому.
ЄС пишається тим, що надає послідовну підтримку реформі децентралізації з самого початку як стратегічно, так і через наш флагманський проект U-LEAD з Європою.
Сьогодні децентралізація вважається знаковою реформою для України і справедливо зараховується до головних досягнень країни після Революції Гідності.
І ці звучні поняття мають дуже практичне значення. 
По-перше, в Україні під час повномасштабного російського вторгнення муніципалітети відіграли ключову роль у збереженні стійкості країни – їм вдалося мобілізувати підтримку населення, переналаштувати базові соціальні послуги, допомогти організувати добровільну територіальну оборону та прийняти велику кількість внутрішньо переміщених осіб.
По-друге, у контексті розширення ЄС децентралізація може відігравати важливу роль у тому, що ми називаємо «належним управлінням». Ефективне багаторівневе управління може допомогти країнам-кандидатам відповідати Копенгагенським критеріям і, таким чином, також є частиною оцінки Комісії в рамках щорічних звітів про розширення. Перший такий звіт Єврокомісія опублікує восени цього року.
По-третє, що є особливо актуальним у контексті сьогоднішньої конференції, місцеве самоврядування та децентралізація є запорукою ефективного відновлення України.
А для цього нам потрібен добре структурований план, який стосуватиметься всієї України та забезпечить повне використання досягнень реформи децентралізації.
Останні тижні принесли важливі події на шляху відновлення: 
Лондонська конференція та презентація пропозиції Комісії щодо Механізму для України.
Лондонська конференція допомогла мобілізувати міжнародну підтримку для економічної та соціальної стабілізації України та відновлення від наслідків агресійної війни росії, як у короткостроковій, так і в довгостроковій перспективі.
Європейська Комісія запропонувала новий інструмент – Механізм для України. Він відіграватиме ключову роль у забезпеченні передбачуваної фінансової підтримки України протягом 2024-2027 років.
Я вже можу сказати, і це досить помітно в конкретних положеннях, що муніципалітети повинні сприяти ефективній реалізації цього нового стратегічного інструменту.
Найближчими тижнями ЄС працюватиме на високій швидкості як серед країн-членів, так і з нашими українськими партнерами, щоб незабаром запустити новий механізм у дію.
Зараз буде багато практичної роботи, в якій ми розраховуємо на проактивні та конструктивні ідеї, які надходитимуть з місцевого рівня щодо того, як отримати вигоду з потенціалу і найбільш гнучких муніципалітетів, і тих, які потребуватимуть найбільше допомоги.
Я впевнений, що присутні сьогодні на всіх панелях учасники зможуть зробити найкращий для цього внесок, адже це місцеві лідери, представники центральної виконавчої влади, члени Верховної Ради України та представники асоціацій органів місцевого самоврядування з усієі Європи.
Європейський Союз продовжуватиме підтримувати весь цей шлях, який ви проходите».

Віталій Кличко, Голова Асоціації міст України, Київський міський голова, ">сказав:

«Доброго дня, друзі, колеги, гості!

Рік тому ми збирались в цьому залі на Форум «Відродження України - Відродження громад». Тоді, вперше з початку широкомасштабної війни, ми обговорювали майбутнє відновлення України.

І ухвалили Маніфест про підтримку з боку громад країн-членів Європейського Союзу щодо надання Україні статусу кандидата на членство в ЄС.

Дякуємо всім нашим міжнародним партнерам, громадам Європи за підтримку України на євроатлантичному шляху - Україна отримала статус кандидата на вступ до Європейського Союзу.

Сьогодні ми боремось з агресором за незалежність і волю України. Збройні сили героїчно б’ються на передовій. А ми – представники місцевого самоврядування - забезпечуємо життя людей у містах, містечках та селищах нашої країни.

Також ми повинні провести на законодавчому рівні ті зміни, які дозволять e майбутньому Україні не тільки стати членом ЄС та НАТО, але й забезпечити всім мешканцям гідні умови життя і роботи.

І готувати ці зміни необхідно зараз. Місцеві громади повинні мати достатні ресурси і повноваження задля безпеки своїх територій та мешканців.

Ми повинні збудувати таку систему державного управління, за створення якої сьогодні воюють наші захисники.

Це мають бути правила і принципи демократії: справедливі незалежні суди, просте регулювання економіки, прозоре оподаткування, чіткий розподіл повноважень і відповідальності, сильне місцеве самоврядування, як у розвинених демократичних країнах.

Саме про такі зміни йдеться в Резолюції Європейського парламенту, що була ухвалена 15 червня 2023 року.

Умовою успішного відновлення та інтеграції України до європейської спільноти Європарламент назвав реформу з децентралізації та розвиток місцевого самоврядування. Як це є в демократичних країнах.

Більше того, європарламентарі закликали український уряд до зміцнення місцевого самоврядування. Та використовувати успіх реформи децентралізації в процесах відбудови та відновлення України. А також - звернули увагу на подальшу співпрацю з Асоціацією міст України та Європейським альянсом міст і регіонів задля відновлення України.

І ми розвиваємо нашу співпрацю з європейськими колегами. Адже саме органи місцевого самоврядування забезпечують демократичне управління, прозорість та відкритість процесів ухвалення рішень. Забезпечують залучення громадян до участі у вирішенні питань, що стосуються їхнього життя.

Тому позиція місцевого самоврядування - об’єднана та напрацьована Асоціацією міст України з урахуванням європейського досвіду та демократичних принципів. Цю позицію підтримують міжнародні партнери.

І вона повинна стати основою для продовження реформи з децентралізації та імплементації європейського законодавства в Україні, якщо ми прагнемо в ЄС та НАТО.

Я вже говорив про це і хочу ще раз підкреслити: місцеве самоврядування в усіх демократичних країнах будується знизу вверх, а не навпаки. І це - основа демократії та розвитку держави.

Ми повинні сьогодні працювати всі разом. Всі разом наближати Перемогу України! І продовжувати втілювати реформи та демократичні зміни в нашій державі.

Олександр Корнієнко, Перший заступник Голови Верховної Ради України, ">">сказав: «Реформа децентралізації буде однією з основних складових нашої євроінтеграції. Складова співпраці між Єврокомісією та Україною через громадські організації дуже важлива. Нам потрібно працювати над удосконаленням управлінських якостей і збільшенням спроможності місцевого самоврядування. Тому ми у Верховній Раді України робимо для цього все».

Андрей Хорват, Заступник директора Програми, Керівник Відділу сталого розвитку Програми «U-LEAD з Європою», ">">висловив переконання, що «Місцева влада підтвердила свою ефективність, відтак U-LEAD з Європою продовжує надавати всебічну підтримку місцевому самоврядуванню в Україні через Проєкт «Мости довіри», який є одним із основних стовпів роботи після початку повномасштабного вторгнення, спрямований на відновлення та відбудову українських громад та зміцнення їхніх відносин з європейськими муніципалітетами у процесі інтеграції до ЄС».

Оксана Продан, радниця Голови Асоціації міст України, яка модерувала відкриття Конференції, подякувала всім міжнародним партнерам за підтримку України в боротьбі з агресором і наголосила, що всі європейські інституції, які зараз разом з Україною захищають демократичні цінності, відзначили необхідність розвитку місцевого самоврядування та продовження реформ з децентралізації для подальшого руху України до Європейського Союзу.

Обговорення під час Конференції відбувалось у рамках тематичних панелей.

Під час першої панельної дискусії учасники обговорили відновлення громад у контексті європейської інтеграції України.

Віола фон Крамон, Заступниця Голови Делегації Європейського парламенту в Парламентському комітеті асоціації Україна–ЄС,"> ">">зазначила">: "Україна впевнено рухається до Європейського Союзу, ми всі радіємо тому, що в Україні є політична воля на всіх рівнях. І коли настане Перемога, настане відбудова і розширене фінансування, ми маємо бути переконані, що є децентралізовані інституції, які можуть взяти кошти з програм та грамотно скористатись ними. Тому ми звертаємо велику увагу на зміцнення мерів, місцевих рад, які працюють на місцях та мають дуже багато досвіду і знають базові потреби людей». Вона наголосила на ухваленій 15 червня 2023 року Резолюції, якою Європарламент закликає українську владу продовжувати зміцнювати місцеве самоврядування як важливу складову майбутньої відбудови та відновлення України, застерігає від внесення змін до законодавства на користь окремих осіб за рахунок рівних умов і прозорості, а також закликала Президента України не підписувати законопроєкт 5655 про містобудівну діяльність.

Іванна Климпуш-Цинцадзе, Голова Комітету ВРУ з питань інтеграції України до Європейського Союзу, ">">наголосила">: «Історичне рішення про надання Україні статусу кандидата в члени ЄС рік тому стало можливим завдяки силам оборони України, їхньому героїзму в протистоянні війні, та зусиллям влади і громадянського суспільства. Ми віримо, що нам вдасться мобілізувати суспільство на всі рівнях, щоби цьогоріч відкрити перемовини про членство ЄС. Розраховую, що до вересня Верховна Рада виконає свої завдання і ми будемо мати позитивну оцінку в жовтні з боку ЄС».

Георг Мільбрадт, Спеціальний посланник Уряду Федеративної Республіки Німеччина з питань реформ у сфері урядування та децентралізації в Україні, ">">зауважив, що попри те, що Україна не може завершити реформу децентралізації шляхом внесення відповідних змін до Конституції через війну, вона повинна формувати своє законодавство з урахуванням всіх гарантій, які надаються органам місцевого самоврядування, у відповідності з європейськими стандартами. Зокрема слід враховувати принцип субсидіарності, тобто рішення мають ухвалюватись на такому рівні управління, який є максимально наближеним до людей. Також мають враховуватись принципи фіскальної децентралізації, яка створить баланс між фіскальними надходженнями та бюджетними витратами громад. Окремо слід звернути увагу на формування бюджетів фінансово слабких громад.

Громади повинні мати змогу впливати на власний соціально-економічний розвиток і бути юридичними особами відповідно до романської концепції права, яка є поширеною в ЄС.

Нііна Ратілайнен, Членкиня Європейського Комітету Регіонів, Робочої групи з питань України, муніципалітет м. Турку (Фінляндія), ">">поділилась досвідом співпраці на рівні місцевих влад, зазначивши, що наразі відзначається рік побратимства між містами Харків та Турку. «Всі міжнародні партнери Україні наразі збагнули, що треба пов’язати процес відбудови з майбутнім приєднанням України до ЄС. Ми в Комітеті Регіонів щільно співпрацюємо з Асоціацією міст України та іншими інституціями в рамках Європейського альянсу міст і регіонів для відбудови України, з метою обміну різноманітними практиками між партнерами».

Олександр Сєнкевич, Миколаївський міський голова, модератор панельної дискусії, наголосив, що процес децентралізації має бути зосереджений, особливо після війни, на фінансовій децентралізації, тому що сьогодні у регіонів, у громад немає власне фінансових інструментів, щоб конкурувати один з одним, створюючи окремі економічні зони, індустріальні парки, технологічні парки: «Звичайно, що території, які ближче до кордону, завжди програватимуть тим, що на заході та ближче до центру, не маючи інструментів економічних. Власне ці території сьогодні стоять і не працюють, замість того, щоб працювати та створювати додаткову цінність, додаткові гроші для своїх територіальних громад».

Кельменд Заязі, Виконавчий директор Мережі асоціацій місцевих органів влади Південно-Східної Європи, ">">поділився досвідом муніципалітетів, що пройшли євроінтеграційний процес. Він звернув увагу на кілька важливих меседжів, які показують процес інтеграції в ЄС. «Процес доєднання до ЄС означає, що верховенство права має бути на першому місці. Коли ми приєднувались до ЄС, роль місцевих органів влади та асоціацій було переведено в режим очікування», - зазначив К.Заязі. Він додав, що зараз вони звертаються до прав людей, до базових засад, верховенства права, демократичних інституцій, для реалізації яких не можна забути про важливість органів місцевої влади.

Олена Сидоренко, Оржицький селищний голова (Полтавська область) розповіла про участь громади в Проєкті «Мости довіри», який реалізує Асоціація міст України спільно з Радою європейських муніципалітетів та регіонів за підтримки Програми «U-LEAD з Європою», а також ">">наголосила, що чимало українських громад завдяки Асоціації міст України отримали муніципалітетів-партнерів, які діляться досвідом вступу до ЄС, підготовки проєктів, напрацюваннями, досвідом реалізації повноважень на місцевому рівні тощо: «Партнером Оржицької громади у цьому проєкті став муніципалітет Будакесі (Угорщина). Всупереч різним реаліям розвитку та озвученій офіційній позиції угорського уряду, ми під час навчального візиту до громади-партнера переконалися: Україна може розраховувати на підтримку, а наша громада розуміє про те, що взаємодія і проєкт, який ми вже починаємо писати з Будакесі, може бути реалізований, оскільки можемо подавати спільно його на фінансування».

Марош Саган, староста муніципалітету Ціфер, представник спілки міст та муніципалітетів Словаччини,"> ">поділився досвідом словацьких муніципалітетів щодо впливу європейського законодавства на їх життя. Він наголосив, що Словаччині знадобилось багато років на це (стала членом ЄС 2004 року), адже інтеграція до ЄС – складний і тривалий процес. Після приєднання країна стає частиною правової системи ЄС. А її сфера самоврядування не управляється владою ЄС, хоча воно підпадає під законодавчі норми Євросоюзу в усіх сферах, які мають як позитивний, так і негативний вплив на функціонування муніципалітетів.

Штефан Горда, Радник-посланник, Тимчасово повірений у справах посольства Республіки Молдова в Україні, Туркменістані, Республіці Узбекистан і Республіці Вірменія, надіслав запитання в чат конференції: «Сила ЄС в її регіонах. В цьому сенсі ви сміливі, тому що ви готові чесно і відкрито обговорювати питання, пов’язані з децентралізацією. Запитання до адміністрацій, які працюють у громадах, що щільно населені етнічними меншинами. Добре відомо, що ЄС має певні передумови для вступу України. Як місцева влада може допомогти центральній та іншим українським органам влади щодо виконання умов, які виставив ЄС для початку обговорення Асоціації? Які особливі речі чи методи роботи існують там у громадах зі змішаним населенням? Чи ви враховуєте конкретні побажання населення, яке говорить іншою мовою, ніж українська, як вдома, так і в самих громадах? Бажаю вам успіху. Слава ЗСУ! Слава Україні!»

Олександр Сєнкевич, як модератор, повторно ">">переклав питання та відповів першим:
«В Україні немає мовного питання, якщо воно не розкручується російськими медіа. Щодо Миколаєва, до повномасштабного вторгнення близько 90% використовували російську, у нас були школи, де викладання велось російською. Після вторгнення ми припинили, за моїм дорученням, викладання російською мовою. Школи в Миколаєві викладають виключно державною мовою,» - зазнавив О.Сєнкевич. І наголосив, що дуже багато людей свідомо змінили ставлення до російської мови і всього російського. 
За час війни в місті загинуло 159 цивільних осіб, з яких 2 – діти, - всі вони були російськомовними. Це найкращий приклад того, як рф захищає російськомовних».

Олег Бриндак, в.о. заступника Одеського міського голови,"> ">відповідаючи на це запитання, зокрема, зазначив: «Одеса – багатонаціональне місто, в якому велика молдавська громада. У нас єдиний підхід у цьому відношенні. Мовних проблем не відчувалося ніколи, у нас є болгарська, єврейська, грецька школи, якщо молдавській громаді буде потрібно, ми створимо молдавську школу. У нас немає мовних проблем».

Під час другої панельної дискусії учасники обговорили підходи та принципи відновлення і сталого розвитку громад, їх інфраструктури та економіки в контексті впровадження децентралізації.

Матьє Морі, Генеральний секретар Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи, ">">наголосив на трьох основних аспектах відновлення: міжнародна підтримка, децентралізація та стійкість. Він підкреслив роль місцевого самоврядування у забезпеченні демократії та ключову роль у відбудові України. «Рада Європи підтримує процес децентралізації і демократизації на місцевому рівні. Закликаю до діалогу між всіма учасниками процесу відновлення та відбудови України», - сказав він.

Олександр Корнієнко, Перший заступник Голови Верховної Ради України, ">">запропонував розставити крапки над «і» в питанні оновлення суспільного договору між місцевим самоврядуванням та державою, зауваживши, що частина договору вже зрозуміла – безпеку, в першу чергу, гарантує держава: «На жаль, в Конституції України це не відображено, але ми розуміємо, що це справа часу. Ця домовленість повинна базуватися на Європейській хартії місцевого самоврядування. Для нас це основоположний документ. Зі свого боку, місцеве самоврядування має розуміти, що відповідно до Європейської хартії місцевого самоврядування, воно має не тільки права, а й відповідальність. Потрібно врешті закріпити в Конституції статус та гарантії для самоврядування і, відповідно до хартії, питання правильного і «дбайливого» нагляду за діяльністю ОМС».

Він зазначив, що місцеве самоврядування потрібно залучати також на рівні формування рішень, а не лише їх прийняття.

Анатолій Куртєв, в.о. Запорізького міського голови, секретар Запорізької міської ради, ">">презентував відео про роботу м.Запоріжжя від початку повномасштабного вторгнення до сьогодення. Він наголосив, що наразі місто заключило 595 меморандумів з волонтерами, благодійними фондами та міжнародними партнерами:

«Завдяки такій налагодженій співпраці у міста є змога реалізовувати важливі проєкти, забезпечувати людей гуманітарною допомогою, допомагати громадянам, постраждалим внаслідок ворожих атак, та на гідному рівні надавати мешканцям міста та ВПО послуги у сфері освіти, медицини, соціального захисту і адмінпослуг». 

Ростислав Тістик, Голова підкомітету з питань європейської інтеграції Комітету ВРУ з питань бюджету, ">">розповів про взаємодію українського Парламенту в умовах війни та законодавчі ініціативи щодо сталого розвитку та бюджетів громад.

Дмитро Кисилевський, Заступник голови Комітету ВРУ з питань економічного розвитку, ">">говорив про фінансування громад, про можливості громад через створення умов для бізнесу, інвесторів, заробляти кошти на відновлення та забезпечувати роботою мешканців. Він зазначив, що роль громад суттєво недооцінена; голова громади має горизонт планування мінімум 5 років, що для промислового та економічного розвитку є критично важливо. Також держава має озброїти громади інструментами економічного розвитку, щоб залучити громади для боротьби за інвестиційний і фінансовий ресурс для відновлення.

Людмила Бірюкова, Великописарівський селищний голова (Сумська область), ">">розповіла  про виклики, що постали після повномасштабного вторгнення перед Великописарівською та іншими прикордонними громадами в процесі відновлення, а також про здобутки громади, яку вона очолює.

Віталій Безгін, Голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування Комітету ВРУ з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, ">">зазначив, що військове ПДФО, завдяки Асоціації міст України, залишилося в бюджеті громад 2023 року, відтак, за підсумками першого кварталу, місцеві бюджети, на відміну від Держбюджету, є перевиконаними. Також він зазначив, що в цьому році був ухвалений у цілому законопроєкт № 6504 про службу в органах місцевого самоврядування, наголосивши, що це велетенська реформа, яку треба буде ще провести.

Модератором другої панельної дискусії виступив Анатолій Федорук, Бучанський міський голова.

Під час третьої панельної дискусії представники муніципалітетів обмінялися досвідом різних країн щодо налагодження партнерств задля відновлення і розвитку українських громад.

Фабріціо Россі, Генеральний секретар Ради європейських муніципалітетів та регіонів (CEMR), насамперед висловив співчуття Львову, який зазнав жахливої ракетної атаки. ">">Наголосив на важливості двосторонньої співпраці між українськими та європейськими муніципалітетами в рамках програми «U-LEAD with Europe» за участі АМУ та CEMR, щоб забезпечити процес відбудови українських громад. «Відновлення - це не лише про відбудову мостів, доріг, будинків, це про співробітництво та довготривалі взаємовідносини. Програма "Мости довіри" якраз спрямована на забезпечення такої співпраці», - зазначив доповідач.

Бернд Фьорінгер, мер міста Зіндельфінген (Німеччина), Президент Палати місцевих влад, Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи, ">">розповів про платформу "Cities4Cities", яка у 2022 році допомогла вирішити значну кількість негайних потреб українських територіальних громад. Платформа розрахована не лише на короткострокове співробітництво, але має забезпечити і довгострокову співпрацю між українськими та європейськими муніципалітетами. Він відзначив важливість такої двосторонньої співпраці, особливо в процесі трансформації діяльності громад задля відповідності європейським стандартам.

Олександр Саюк, Нікопольський міський голова (Дніпропетровська область), ">">розповів про роботу міста в умовах війни. Також акцентував, що в межах Проєкту «Мости довіри» під час навчальної поїздки до баскських муніципалітетів (Іспанія) була опрацьована пропозиція щодо відновлення та реконструкції КП «Нікопольське виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства», до цієї співпраці долучені фахівці муніципальної м. Доностія – Сан-Себастьян кампанії AMVISA, яка надає послуги з централізованого постачання та водовідведення.

Олег Стогній, Роменський міський голова (Сумська область), ">">розповів про роботу та забезпечення життєдіяльності Роменської міської територіальної громади з початком повномасштабної агресії рф та поділився досвідом налагодження співпраці в рамках Проєкту з італійським муніципалітетом Інверуно. Він також наголосив на важливості врегулювання питання сплати податку на доходи фізичних осіб за місцем фактичного розміщення виробничих потужностей того чи іншого підприємства.

Ольга Цицюра, Секретар Зеленодольської міської ради (Дніпропетровська область), ">">розповіла про роботу громади з початку повномасштабного вторгнення рф, окреслила напрямки співробітництва з міжнародними партнерами щодо відбудови інфраструктури, а також розповіла про теплову електростанцію «Криворізька ТЕС», зелену енергетику «Солар Парк», сільгосппідприємство «Нібулон», які знаходяться на території громади.

Андрій Горб, Підгородненський міський голова (Дніпропетровська область), ">">говорив про першочергові задачі і напрямки розвитку громади. Зазначив про необхідність створення Центру допомоги ветеранам та їх сім’ям, з можливістю психологічної та фізичної підтримки, реалізувати проєкти будівництва системи водопостачання і водовідведення у м. Підгородне, а також - дошкільного навчального закладу.

Джоржіо Горі, мер міста Бергамо (Італія), ">">розповів про спільний проєкт задля відновлення м. Буча на Київщині після окупації росіянами, а саме - дитячі садки, та надання психологічної підтримки населенню, яке стало свідками жорстокості росіян. Він акцентував, що сьогодні італійці хочуть бути поруч з українськими громадами у двох напрямках: 1) реалізація плану територіального самоврядування та інклюзивної урбанізації, особливого для молодого та старшого поколінь; 2) політична підтримка.

Модератором третьої панельної дискусії виступив Віталій Малецький, Кременчуцький міський голова.

Олександр Слобожан, Виконавчий директор Асоціації міст України, ">">підбив підсумки роботи, подякував всім учасникам. 

«Рік тому ми в цій залі під час Форуму «reVIVEd Ukraine - reVIVEd communities» («Відродження України - Відродження громад») схвалили звернення до наших іноземних партнерів від українських муніципалітетів щодо підтримки руху України до Євросоюзу і надання Україні статусу кандидата. І такий статус Україні був наданий!

Нещодавно Європарламентом, Єврокомісією було ухвалено низку документів, які визначили підходи й принципи підтримки України у відновленні та на шляху до Європейського Союзу. Важливо, що всі документи європейських інституцій містять положення про важливість розвитку місцевого самоврядування в Україні та продовження реформи децентралізації для європейської інтеграції України.

Наразі всі офлайн та онлайн учасники  отримали проєкт документу – Маніфесту, де засвідчується позиція учасників Конференції з українського боку про рух до європейських стандартів. Всі учасники можуть надати свої пропозиції та зауваження до проєкту, після врахування яких ми оприлюднимо Маніфест і розпочнемо наступний етап співпраці, європейської інтеграції України та розвитку місцевого самоврядування.

Від імені Асоціації міст України хочу подякувати нашим партнерам - громадам Європейського Союзу та об’єднанням місцевого самоврядування за підтримку України в боротьбі з російським агресором, за системну підтримку місцевого самоврядування, сталого розвитку громад, за підтримку України на шляху до європейської інтеграції!»

 

Конференція організована Асоціацією міст України в рамках проєкту «Сприяння всебічному розвитку громад через аналітику, діалог та міжнародне співробітництво», що реалізовується за підтримки Програми "U-LEAD з Європою".

 

 

 

© 2020 zap-inform

Мої відео