Запоріжжя Інформ

З Україною в серці

З Україною в серці
403836 ПЕРЕГЛЯДІВ

У Вільнюсі стартувала виставка, що розповідає про долі та подвиги мужніх білорусів, які загинули з часів Майдану. Експозиція розташована в Центрі відвідувачів Сейму Литви.

Виставку презентує БФ «Вільна Білорусь» та українські активісти. Зазначимо, що NewsPrice активно співпрацює із фондом вже досить тривалий час.

За словами організатора виставки, голови благодійного фонду «Вільна Білорусь» Олексія Францкевича, мета виставки — увічнити імена білоруських героїв, яких уже понад 40 осіб.  Серед представлених тут імен вже 2 білоруських героя в Україні мають звання Героїв України. На їх честь перейменовано вулиці, а у Бучі під Києвом створюють музей.

Виставка «З Україною в серці» у столиці Литви триватиме тиждень, до 16 червня. Після цього вона поїде до Варшави та Праги.

 До слова, у Дрогобичі вийде дослідження про білоруську опозицію та білорусів, що воюють з московським загарбником на боці України.

 «Коли говоримо про Білорусь, то найчастіше йдеться про Лукашенківську країну, яка є сателітом росії, що розв’язала агресивну війну проти Україну, про два диктаторські режими, що є загрозою демократії та європейській цивілізації.

Та чи багато українців знає про тих, хто незгідний з лукашистським режимом, про білоруську опозицію та тих мужніх громадян сусідньої країни, які підтримують Україну в її боротьбі з загарбником , які воюють на російсько-українській війні, про тих білорусів, що віддали життя за нашу та свою свободу?», - зазначив Францкевич.

 Також в Олексія Францкевича є бажання  відкрити у Львові музей, присвячений воїнам-білорусам, що виборювали і виборюють волю для свого народу і захищають українську незалежність.

 Додамо, що інформацію про злочини, вчинені режимом Олександра Лукашенка, тепер збиратимуть і в Україні. Благодійний фонд "Вільна Білорусь" розпочав дослідницький проект "Трибунал".

 Його мета - збирання, фіксація та безпечне зберігання інформації "про представників режиму Лукашенка, їх посібників та скоєні ними злочини", у тому числі тих, що відбувалися на території України, починаючи з 2014 року. Відомості, зібрані "Трибуналом", за словами представників фонду, будуть використовуватись для інформування білорусів та світової громадськості, а надалі можуть знадобитися під час "розслідувань, судових розглядів при проведенні люстрації".

 Презентація проекту відбулася у четвер, 8 червня, на прес-конференції у Сеймі Литви.

Аби завжди бути вкурсі актуальних новин, підписуйтеся на телеграм канал NewsPrice

Теги: Вільна Білорусь, Білорусь, Лукашенко,Олексій Францкевич

© 2020 zap-inform

Мої відео