Запоріжжя Інформ

Безбар'єрне спілкування: як вберегти емоційний стан і психічне здоров’я під час війни

Безбар'єрне спілкування: як вберегти емоційний стан і психічне здоров’я під час війни
425656 ПЕРЕГЛЯДІВ

Вкотре лунає сирена про повітряну тривогу, і з жахом сповіщає про можливі обстріли. Триває 341 день війни росії проти України, і ми намагаємося подолати агресію з боку сусіда-терориста. Зібрали для вас кілька порад, як вберегти емоційний стан і психічне здоров’я під час війни.

  • Читайте новини не більше 1 разу на годину

Не сидіть постійно в телефоні. Читайте новини не більше 1 разу на годину, адже ситуація за цей час не зміниться кардинально, а ви зможете зберегти спокій.

  • Інформаційна гігієна: довіряйте офіційним джерелам

Ви можете моніторити ситуацію за основними офіційними джерелами зв’язку. 

  • Підтримуйте Збройні Сили України
  • Зберігайте спокій

Ми розуміємо, що зберігати спокій в умовах війни дуже важко, але обов’язково щось робіть. Згадайте слова відомого психолога Карнегі: Будьте зайняті! Це найдешевші ліки на землі — і одні з найбільш ефективних!

  • Турбуйтеся про когось

Сьогодні в Україні волонтером став майже кожен: ресторани готують обіди для тероборони, жінки і молодь плетуть маскувальні сітки, збирають продукти, ліки, необхідні речі.

  • Будьте фізично активні

Робіть звичні справи: готуйте, прибирайте в будинку, складайте речі в шафі, мийте посуд, приберіться в саду чи на присадибній ділянці. Фізична активність має бути щоденною, вона відволікає від негативних думок.

  • Читайте дітям казки

Казка – найкраща терапія і заспокійливе для дитини. Читайте книги, обговорюйте сюжети, аналізуйте повчальні притчі. Якщо не маєте сил читати, послухайте аудіоказки в Телеграм.

  • Обіймайте рідних і друзів

Пам’ятайте, що найкращі речі не купити за гроші. А серед них: обійми, посмішки, підтримка, теплі дзвінки із запитанням «Як ви?», моральна підтримка.

  • Вирішуйте проблеми по мірі надходження

Переживайте неприємності лише по мірі їх надходження. Не потрібно додумувати, фантазувати, перебирати в голові різні варіанти розвитку події. Такі думки точно не слугуватимуть емоційній стабільності. Якщо ви вирішили не евакуйовуватися, то подбайте про безпеку рідних під час «Повітряної тривоги».

Бережіть себе та своїх рідних! Все буде Україна!

© 2020 zap-inform

Мої відео