Запоріжжя Інформ

Українці знаходяться у групі населення з середнім рівнем знань англійської мови: про проблеми незнання міжнародної мови та методи вивчення поговорили з директоркою Мовної школи Наталією Вотчицевою

Українці знаходяться у групі населення з середнім рівнем знань англійської мови: про проблеми незнання міжнародної мови та методи вивчення поговорили з директоркою Мовної школи Наталією Вотчицевою
296293 ПЕРЕГЛЯДІВ

Лише 7% українців добре знають англійську мову. Такі дані надає British Council згідно з дослідженням. Хоча у 2020 році Україна зайняла 44 місце в рейтингу володіння англійською мовою і піднялася на 5 сходинок вперед. Водночас українці знаходяться у групі населення середнього рівня знань англійської мови й нарешті подолали низький рівень.
Світовий рейтинг EF EPI продемонстрував, що за рейтингом володіння іноземної мови Україна знаходиться між Албанією, Макао, Китаєм. Сусіди України посіли вищі місця: Угорщина зайняла 14 місце, Польща - 16, Румунія - 17, Чехія - 19. Першість щодо знання мови займають Нідерланди. Данія посіла друге місце, а Фінляндія — третє.
Фахівці рейтингу кажуть, що українці можуть використовувати англійську мову, щоб вільно вести переговори, писати ділові листи на відомі теми й розуміти слова тексту пісень. Але 7% тих, хто вільно говорить іноземною мовою, це дуже мало. Англійську мову вивчають в українських школах та вищих навчальних закладах протягом останніх 30 років. Загалом, за роки навчання в школі та ВНЗ міжнародну мову учень/студент вивчає 10 років. Однак, сталося так, що в Україні англійською мовою майже не розмовляють.
За словами директорки Мовної школи міста Тараща Наталії Вотчицевої відсоток тих, хто вільно володіє міжнародною мовою залежить від вікової групи. Так, 10-12 років рівень володіння елементарний, 12-18 років — середній 60%, 18-25 років — вище середнього 50%, 25-40 років — середній 30%. Та й вивчати варто, на думку Наталії, іноземну мову ще з народження.
" Найперший репетитор — мама. Вона може вчитися сама й надавати знання своїй дитині, а далі вже репетитори, а краще мовні курси, бо там створюється середовище взаєморозуміння", - каже директорка Мовної школи.
Навчальний процес в школі та ВНЗ побудований в іншому форматі. Він відрізняється від тієї реальності, в яку може поринути людина, коли її потрібно буде говорити з іноземцем. Вчителі/викладачі навчають граматики й перевіряють її на письмі. Це взагалі не про мовлення. І коли студентові, наприклад, доводиться говорити, він не може висловити думку. Існує страх, до цього студентів/учнів не готують. Коли навчають граматики, мають й перевіряти граматику. Вимагати чогось іншого, не варто.
" В більшості випадків формат вивчення іноземної мови в українських школах та ВНЗ схожий, де вчитель навчає, а учні собі як хочуть. А має бути — вчитель направляє, учні/студенти навчаються. Складається враження, що головна ціль — прочитати підручник, а не здобути навички", - стверджує Наталія Вотчицева.
Існує вдосталь проблем та ілюзій навколо вивчення мови. Хтось каже, що з цим дитина народжується, треба мати талант, а хтось стверджує, що знаючи слова та елементарні правила, можна вільно говорити. Насправді все не так. Спершу варто поринути в суспільство й на підсвідомому рівні відтворювати англійську мову. Не думати про граматику чи загальноприйняті правила. Система побудована в іншому форматі. Колись ми інтуїтивно почали відтворювати й рідну мову. На думку директорки Мовної школи проблема незнання міжнародної мови — брак мотивації.
В процесі вивчення іноземної мови, на думку Наталії, краще використовувати ті методи, що залучають учня/студента до гри, пошуку чи спілкування. Проєктна робота — один з варіантів.
Крім того фахівці кажуть, що методика перегляду фільмів англійською мовою може допомогти у вивченні іноземних мов. Так, можна взяти добре відомий вам фільм й по декілька разів переглядати один і той же фрагмент. В результаті ви зможете здогадатися все більше, що кажуть герої й вивчити нові слова. Проте, директорка Мовної школи каже, що рівень учня/студента в цьому випадку має бути щонайменше середній і обирати бажано фільми з субтитрами.
До того ж карантинні умови прямо чи опосередковано вплинули на вивчення англійської мови. За словами Наталії карантин змінив учнів різних вікових груп, адже онлайн навчання є менш вимогливим. А точніше виглядає ось так: прокинувся, посидів перед екраном, послухав і знову ліг спати. А заняття у класі допомагають дитині дисциплінувати себе: прийти вчасно, виконати домашнє завдання, бути активним у роботі.
"З мого досвіду попит на вивчення іноземної мови залишився той самий. Є перевага, що маємо нових учнів з іншої області чи міста. Мінус — учні мають проблеми в навчальному процесі через неякісне покриття інтернету або технічні проблеми з обладнанням", - каже Наталія Вотчицева.

© 2020 zap-inform

Мої відео