Запоріжжя Інформ

В Україні формуватимуть прогресивне покоління керівників закладів вищої освіти

В Україні формуватимуть прогресивне покоління керівників закладів вищої освіти
358475 ПЕРЕГЛЯДІВ

Радниця – уповноважена Президента України з питань Фонду Президента України з підтримки освіти, науки та спорту Ольга Будник заявила про початок пілотного циклу програми «Лідери трансформації університетів задля відновлення України», яка покликана сформувати нове прогресивне покоління керівників закладів вищої освіти й посилити конкурентоспроможність українських університетів.

Про це повідомляє Офіційне інтернет-представництво Президента України.

Зазначається, що ця програма створена з ініціативи Фонду Президента України з підтримки освіти, науки та спорту у співпраці з Міністерством освіти і науки України та Британською Радою в Україні.

Її мета — спрямована на очільників закладів освіти задля створення якісного лідерського резерву, який володітиме сучасними компетенціями задля посилення інституційної спроможності українських університетів.

«Одним із ключових завдань Фонду Президента України з підтримки освіти, науки та спорту є інтернаціоналізація освіти. Її вихід на якісно новий рівень дасть змогу українським університетам мати конкурентні переваги перед іноземними закладами освіти, відповідати вимогам до якості освітніх послуг від українських студентів, які потребують особливих навичок і знань для можливостей ефективного відновлення держави, а також для збільшення привабливості перед іноземними слухачами», — сказала Ольга Будник.

Окрім цього програма спрямована на створення можливостей для спільних досліджень із міжнародними партнерами й університетами, забезпечення мобільності українських студентів, фінансової стійкості та автономії університетів тощо.

Навчання в межах програми забезпечують як британські партнери (Університет Кардіффа), так і найкращі українські експерти, інтелектуали та бізнес-тренери. Це має започаткувати новий рівень підтримки лідерів українських вишів. 

Під час навчання слухачі пройдуть 4 модулі, кожен із яких присвячений актуальній тематиці: «Нова роль університетів», «Стратегії, зміни», «Лідерство, автономія», «Фінанси, проєкти».

«Створення умов і формування сучасних компетенцій у керівників закладів вищої освіти, що зроблять можливою реальну конкурентоспроможність українських ЗВО, – одна з цілей програми «Лідери трансформації університетів задля відродження України». Навчання – це безперервний процес, і він необхідний на всіх рівнях керівних ланок, щоб якість освітніх послуг зростала», — сказав заступник міністра освіти і науки України Михайло Винницький.

Додається, що пілотний цикл  програми триватиме з жовтня 2023 року до лютого 2024-го. Участь у ньому беруть шість провідних університетів України: Запорізький національний університет, Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Маріупольський державний університет, Національний технічний університет «Дніпровська політехніка», Національний університет «Львівська політехніка», Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна.

А після завершення програми очікуються зміцнення ролі університетів як центрів регіонального розвитку й відновлення, зокрема й формування навчальних програм з урахуванням отриманого досвіду в умовах війни.

Нагадаємо, що раніше Офіційне інтернет-представництво Президента України повідомляло про топпріоритет України цього року — готовність уже цього року до політичного рішення про початок переговорів щодо членства в ЄС. 

За словами Володимира Зеленського, нині – історичний шанс для всієї Європи усунути дефіцит геополітичної визначеності, який є джерелом криз і проблем. Він додав, що  Україна максимально швидко рухалася шляхом виконання семи рекомендацій Єврокомісії, щоб зробити можливим ухвалення політичного рішення щодо початку вже цьогоріч переговорів про членство в ЄС.

© 2020 zap-inform

Мої відео