Запоріжжя Інформ

«А ми тую червону калину підіймемо…» – довгоочікуваний концерт Українського народного хору «Калина» імені Григорія Семеновича Левченка

«А ми тую червону калину підіймемо…» – довгоочікуваний концерт Українського народного хору «Калина» імені Григорія Семеновича Левченка
390812 ПЕРЕГЛЯДІВ

7 квітня 2023 р. у Полтавському національному педагогічному університеті імені В.Г. Короленка відбулася унікальна подія – концерт Українського народного хору «Калина» імені Григорія Семеновича Левченка.

Цей захід став знаковим не тільки для артистів, слухачів, а й для всієї української культурної спільноти – в умовах повномасштабного російського вторгнення, що має на меті першочергове знищення нашої національної ідентичності, колектив подарував глядачам справжнє свято української пісні і танцю. І дата проведення заходу стала символічною – Благовіщення Пресвятої Богородиці, що ознаменувало очікування благої вісті на переможне відродження української соборності!

Концерт колективу теж був довогоочікуваним, про що свідчила переповнена зала й гучні овації глядачів, а також емоції учасників хору – їм особливо приємно було знову дарувати творчість людям! Український народний хор «Калина» створив у 1979 р. видатний український диригент, заслужений діяч мистецтв України, професор, кавалер ордену Миколи Чудотворця «За примноження добра на землі» Григорій Левченко. 24 вересня 2022 р. згасло сонце народної пісні, її знавець, захисник і охоронець, маестро Григорій Семенович відійшов у вічність…   та його титанічна праця буде жити далі. Адже нині художнім керівником і диригентом колективу став його незмінний учасник, учень Григорія Левченка – Євгеній Микитович Московка.

Програма концерту приємно вразила глядачів, звучали такі твори: українська народна пісна на слова Тараса Шевченка в обробці Григорія Левченка «Реве та стогне Дніпро широкий», гімн січових стрільців «Ой, у лузі червона калина», українська народна обрядова пісня «Ой, сивая та і зозуленька», українська народна пісня «Взяв би я бандуру» , українська народна жартівлива пісня «Ти капуста, ти розсада», героїчна поема «Їхав козак з України», вокально-хореографічні композиції «Рогоза» та «Ой, на горі калина» – всі ці твори яскраво відобразили глибокі патріотичні почуття українців, їхню любов до рідного краю, непереборну жагу до свободи і готовність боротися до кінця за свою незалежність.

Справа життя Григорія Левченка продовжується і реалізується його мрія – зберігається наступність і традиції формування національної культури молоді засобами народного мистецтва, адже «Калина» втілює i розвиває педагогічні ідеї проголошені ще на початку ХХ століття одним із найвеличніших митців України – Василем Верховинцем. Цей відомий композитор, актор, співак, хоровий диригент фольклорист і педагог, діяльність якого пов’язана з Полтавським педагогічним, говорив: «Пам’ятайте, що за нашою чудовою піснею перше слово належить нашому народному танцю. Коли ми полюбимо сестру – пісню, то полюбимо і її брата – танець».

Під час заходу ректорка Полтавського національного педагогічного університету імені В.Г. Короленка, докторка педагогічних наук, професорка Марина Гриньова зауважила, що Український народний хор «Калина» – унікальний колектив, який все своє існування виконує надважливу місію зі збереження найдорожчого – культурної спадщини українців, це осередок багаторічних традицій патріотичного виховання та естетичного розвитку студентської молоді.

 

 Ректорка відзначила подяками керівника колективу Євгенія Московку, керівника танцювальної групи Костянтина Булагу та керівницю оркестрової групи Наталію Ремезову. Саме завдяки наполегливості, мудрому керівництву Марини Вікторівни хор продовжує свою діяльність!

Усі присутні відзначили, що у такі тяжкі часи випробувань, коли під час концерту глядачі і плакали, і жартували, і з великою гордістю підспівували артистам, всіх об’єднало єдине почуття – любов до народної творчості. А гучні овації вкотре засвідчили, що перемога за нами!

© 2020 zap-inform

Мої відео