Запоріжжя Інформ

В Одесі розмістили табличку про внесення центру міста до спадщини ЮНЕСКО. Що це означає?

В Одесі розмістили табличку про внесення центру міста до спадщини ЮНЕСКО. Що це означає?
434595 ПЕРЕГЛЯДІВ

4 квітня в Одесі з офіційним візитом прибула генеральна директорка ЮНЕСКО Одрі Азулє. Під час свого візиту до міста вона побула на церемонії відкриття таблички про включення об‘єкта «Історичний центр Одеси» до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

"Це історичний момент – ми передали оригінал сертифіката, який засвідчує що центр Одеси є частиною всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, відповідно під особливим протекторатом, під особливою охороною. Росія в притаманній собі манері привітала пані Одрі і її візит 17 шахедами, 14 з яких ми збили", — сказала перша заступниця міністра закордонних справ Еміне Джапарова.

Гендиректорка ЮНЕСКО також повідомила, що вже обговорила подальшу підтримку з одним із послів археологічного музею Одеси, а також поговорила про цифровізацію колекцій музеїв з міністром культури.

В цій історії були противники ідеї включення до списку спадщини ЮНЕСКО Одеси, мовляв, через прискорену процедуру не вдалось провести громадські обговорення. Але 25 січня 2023 року у Парижі Одесу було визнано культурною спадщиною. Навіть представникам російської федерації, які намагались переконати, що Одеса — це російське місто, не вдалось зупинити процедуру.

Щодо того, як росіяни перешкоджали процедурі більш детально повідомив Микола Вікнянський. За його словами, вони намагались довести, що українське досьє насправді не досьє і не наукова праця, а просто скопійована Вікіпедія. [Досьє — це технічний документ з описом номінованого об’єкта, результатами архітектурних експертиз, таблицями порівняльного аналізу, доказом унікальності та значущості об’єкта для культури світу в цілому] Представники країни-терористки також вказували на граматичні помилки, оскільки на їхню думку Одеса пишеться з двома літерами «с». Вікнянський стверджує, що це був справжній концерт у стилі Соловйова та Скабєєвої.

Не дивлячись на розв‘язану росіянами війну не лише безпосередньо на фронті, Україні вдалось отримати цей статус. Але що це означає?

У список спадщини ЮНЕСКО потрапив історичний центр портового міста, а його простір прокреслено на мапі. Об‘єкт відповідає двом вимогам ЮНЕСКО, які необхідні для того, щоб стати культурною спадщиною.

2 критерій — об‘єкт повинен відображати вплив взаємного обміну людськими цінностями в певний інтервал часу або всередині культурного простору на розвиток архітектури або технології, монументального мистецтва, містобудівництва або планування ландшафтів;

4 критерій — бути визначним прикладом способу будівництва, архітектурних або технологічних ансамблів або ландшафтів, які відображають значущі періоди людської історії.

Як повідомив мер міста Геннадій Труханов, визнання Одеси спадщиною ЮНЕСКО захистило б місто від ракетних ударів. Раніше згаданий Микола Вікнянський додає, що у разі потрапляння ракети по цим об‘єктам слід очікувати реакції від міжнародних судів. Але є приклад сирійського міста Алеппо, яке знаходиться під захистом ЮНЕСКО, проте це не завадило авіації руйнувати його.

Проте, за словами співкураторки платформи культури пам‘яті «Минуле / Майбутнє / Мистецтво» Оксани Довгополової, якщо місто не врятується від ракет, то як мінімум визнання Одеси як культурної спадщини ЮНЕСКО стане інструментом для вимагання репарацій від країни-терористки.

Вона додала, що цей статус підвищить туристичні відвідування міста, а також відкриває двері можливостей для співпраці зі світом, щоб знаходити найкращі рішення для збереження спадку.

Про магічний захист від ракет мова не йде. Власне відповідальність за збереження об‘єктів лежить лише на українцях.

«Ми в першу чергу беремо на себе зобов’язання зберегти це для нащадків, а не підставляємо руки для грошей», — підкреслює Оксана Довгопола.

Теги: спадщина Юнеско,Одеса,Генасамблея ООН

© 2020 zap-inform

Мої відео