Запоріжжя Інформ

Мобілізація підлітків, касетні боєприпаси для України та слова Арестовича про вибух в будинку. Фейки тижня

Мобілізація підлітків, касетні боєприпаси для України та слова Арестовича про вибух в будинку. Фейки тижня
321194 ПЕРЕГЛЯДІВ

У соціальних мережах поширюють інформацію про нібито підготовку України до мобілізації жінок та підлітків. Автори додають фото, на якому зображена реклама із закликом приєднуватись до тероборони жінкам та підліткам. Також у повідомленні йдеться, що це й не дивно, оскільки ситуація на фронті вимагає цього, бо людей критично бракує.

Але це російська брехня, створена, щоб деморалізувати заявами про "великі втрати на фронті" та вплинути на українське суспільство, щоб ті своєю чергою схиляли владу до мирних договорів з росією.

Насправді ж за законом України призивають на службу чоловіків, які досягли 18 років, а жінки, які не є медиками, можуть вступати до лав ЗСУ за власним бажанням.

Щодо реклами із закликом приєднуватись до ТРО, то вона дійсно існує: на плакатах зображено дитину зі сльозами та напис "Захисти своїх дітей". Також додається номер гарячої лінії командування Сил територіальної оборони ЗСУ. Але ніяк закликів вступати до ТРО дітям чи жінкам там немає.

Туреччина надає Україні касетні боєприпаси

У соціальних мережах з'явилась інформація, що Туреччина постачає до України касетні боєприпаси часів холодної війни. це підхопили низка ЗМІ та популярні телеграм-канали в Україні. Першоджерелом даної новини є стаття в американському виданні Foreign Policy. Автори посилаються на анонімні джерела серед офіційних осіб США та ЄС.

Цю новину вже спростував Василь Бондар, посол України в Туреччині. Він зазначив, що такі новини поширюють навмисне, щоб підірвати стосунки України з Туреччиною та створити негативний образ України у світі. Як пишуть фахівці проєкту StopFake, матеріал Foreign Policy «Туреччина відправляє в Україну касетні бомби часів холодної війни» містить оціночні судження без конкретних доказів, наданих свідками чи учасниками такого постачання.

В Україні визначили місця, де вручатимуть повістки

Телеграм-каналами масово поширюють інформацію, що вже визначили список місць, в яких вручатимуть повістку в кожній області. У повідомленні йдеться, що з 11 січня 2023 року в Україні вручатимуть повістки будь-де, адже закон не регламентує місця їх вручення. Тож кожен охочий може переглянути список місць, де це відбуватиметься, щоб уникнути вручення повістки.

Проте це неправда. Чітко окресленої території, де чоловіки отримуватимуть повістки немає. Підстав вірити цій інформації немає жодних. А телеграм-канали, які розповсюджують подібні повідомлення, таким чином набирають авдиторію та розхитують ситуацію в суспільстві.

Українці приховують справжню світлину Степана Бандери із німецьким керівництвом

У соцмережах поширюється фото нібито Степани Бандери із німецьким керівництвом. Автори додають, що українці справжню світлину приховували.

За словами аналітиків литовського проєкту «15min naujenos», насправді на фото зображений Рейнхад Геллен - відомий діяч армійської розвідки часів Другої світової війни, а згодом — засновника Федеральної розвідувальної служби Німеччини. Фахівці пишуть, що в мережі світлина з'явилася після 2014 року, в Livejournal — блог-платформі, яка популярна у Росії.

Проросійські телеграм-канали про вибух в Дніпрі

Телеграм-канали пропагандистів почали поширювати слова ексрадника Офісу президента Олексія Арестовича, який вважає, що вибух у будинку стався через роботу ППО. Тому пропагандисти стверджують, що українська сторона визнала свою провину за смерть цивільних. Мовляв, ракету збили, а вона вибухнула при падінні на під'їзд житлового будинку.

За словами речника Повітряних Сил України Юрія Ігната, запуск ракети над Дніпром відбувався з бомбардувальника дальньої дії Ту-22М3 з Курської області та Азовського моря. Загалом було 5 пусків таких ракет. Х-22 називають «убивцею авіаносців». Такі ракети не застосовують у містах, проте саме її росія запустила над Дніпром.

Командування повітряних сил України заявили, що радіолокаційні засоби виявили приблизне місце запуску, висоту, швидкість польоту. «Жодних сумнівів, що це була саме ракета Х-22 – немає. У Збройних силах України немає вогневих засобів, здатних збивати цей тип ракет», - повідомляють у відомсті.

Таким чином Олексій Арестовіич зробив велику послугу для російської пропаганди.

Теги: Росія, Російська агресія ,російська пропаганда,пропаганда, вторгнення Росії , війна в Україні,Російське вторгнення в Україну

© 2020 zap-inform

Мої відео