Запоріжжя Інформ

Як розкрадають російські активи ТОВ «Аерок» мультиміліонера Андрія Молчанова

Як розкрадають російські активи ТОВ «Аерок» мультиміліонера Андрія Молчанова
357103 ПЕРЕГЛЯДІВ

Україна втрачає цінні активи, які були арештовані, але через недосконале управління ними, активи просто розкрадають.

Наприклад, Національне агентство з питань виявлення, розшуку та менеджменту активами (АРМА), що отримані незаконним чином, працює з ТОВ «Аерок», власником якої є російський мультимільйонер Андрій Молчанов.

Його компанія виготовляла газобетонні блоки, що потім використовувались у будівництві. На території України розташовані 3 заводи «Аерок»: в Обухові, Березані та Стрию, що на Львівщині.

Якщо не враховувати останній, оскільки завод стоїть недобудований, вартість майна «Аерок» сягає 2 млрд гривень.

Служба безпеки України встановила, що компанія фінансувала там звані «Л/ДНР». Ба більше, один з бенефіціарів компанії належить до найближчого оточення володимира путіна. Саме тому у червні 2022 року Київська міська прокуратура передала компанію до рук АРМА.

У січні 2023 року агентство з нового управителя для активів компанії «Аерок». Ним стала корпорація «Харківські будматеріали». Хоча компанія отримала повне право на правління активами виробника бетонної продукції, за три місяці

підприємство так і не запрацювало. До того ж Арма вже кілька місяців як не може передати в управління Україні ключові арештовані активи. У нового власника немає можливості зайти на підприємство, а працівників — звільняють.

Таким чином жодної продукції з підприємства не вироблялось, ринок залишився без необхідних товарів, податки в бюджет не сплатились, а персонал втрачає свої місця.

Натомість чиновники АРМА розпоряджаються майном самостійно. Про це повідомляють працівники підприємства. Мовляв, менеджери арештованого «Аерок» «освоюють» неоцінені продукти російського олігарха.

TrapAgressor припускають, що з підприємств вивезло коштовну сировину. (йдеться про алюмінієву пудру)

За словами співробітників компанії, ще у грудні 2023 року було звільнено керівництво, яким за договором виплатили 6 зарплат — це від 2 до 2,5 млн гривень 8 топменеджерам.

Начальник відділу комунікацій та промоції АРМА Павло Бульдович сказав, що ніяких інструментів охорони вони не мають. Навіть застрахувати об‘єкти неможливо.

Підприємства «Аерок» входять до списку російських компаній, що уникають санкцій, арештів та конфіскацій. Як ось сталось з компанією громадянина росії володмира плечовських «Вінницяпобутхім».

У грудні 2022 року АРМА обрало нового правителя для виробника побутової хімії у Вінниці. Ним став ТОВ «Крайтекс-Сервіс». Але оцінка активів затягнулась на місяці, що заважає почати роботу заводу.

Схожа ситуація сталась у червні 2022 року, коли Служба безпеки заблокувала активи видобувних компаній російського олігарха Ігоря Наумця на суму в 1 млрд гривень. Житомирська компанія, що входила до бізнес-групи «Юнігран» займалась видобутком піску та щебню без сплати податків до України, натомість вона відправляла кошти на фінансування російської армії, а також на матеріальне забезпечення окупаційних адміністрацій в Криму.

Таким чином, після реєстрації, бенефіціаркою компанії стала громадянка Великої Британії Елена Калпа. Також у її власність перейшли всі чотири компанії з групи «Юнігран».

І хоча на ці компанії то накладають арешти, то знімають, держбюджет не отримав ні копійки від таких дій.

Це свідчить про те, що неефективна робота агентства з розшуку і менеджменту арештованих активів грає на руку лише росіянам. Ринок залишається без потрібної продукції, працівники — без роботи. До державного бюджету України не надходять гроші, а керувати арештованими російськими активами ніхто не може.

Теги: СБУ, Служба Безпеки України,Активи,Конфіскація активів,арештовані російські активи

© 2020 zap-inform

Мої відео