Запоріжжя Інформ

Особливості процедури банкрутства фермерських господарств

Особливості процедури банкрутства фермерських господарств
30779 ПЕРЕГЛЯДІВ

Процедура банкрутства фермерських господарств визначена в Кодексі України з процедур банкрутства, - зазначає заступник начальника Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Львів) у Волинській області Ольга Семенюк. Підставою для визнання фермерського господарства банкрутом є:
- неспроможність задовольнити протягом 6 місяців після закінчення відповідного періоду сільськогосподарських робіт вимоги кредиторів за грошовими зобов'язаннями
- виконати зобов'язання щодо сплати податків і зборів (обов'язкових платежів), страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне та інше соціальне страхування, повернення невикористаних коштів Фонду соціального страхування України.
Голова фермерського господарства за наявності письмової згоди всіх членів фермерського господарства подає до суду заяву про відкриття провадження у справі про банкрутство. Разом подає документи щодо:
- складу і вартості майна фермерського господарства;
- складу і вартості майна, що належить членам фермерського господарства на праві власності;
- розміру доходів, які можуть бути одержані фермерським господарством після закінчення відповідного періоду сільськогосподарських робіт.
Голова фермерського господарства у 2-х місячний строк з дня прийняття судом заяви про відкриття провадження у справі про банкрутство фермерського господарства може подати план відновлення платоспроможності свого господарства. Якщо після закінчення відповідного періоду сільськогосподарських робіт та отримання доходів господарству вдасться погасити вимоги кредиторів, то суд приймає ухвалу та вводить процедуру розпорядження майном фермерського господарства.
Процедура розпорядження майном фермерського господарства вводиться на період закінчення відповідного періоду сільськогосподарських робіт з урахуванням часу, необхідного для реалізації вирощеної (виробленої та переробленої) сільськогосподарської продукції. Цей термін не може перевищувати 15 місяців.
Процедура розпорядження майном фермерського господарства може бути достроково припинена судом за заявою розпорядника майна чи будь-кого із кредиторів у випадках:
- невиконання заходів, передбачених планом відновлення платоспроможності фермерського господарства;
- наявності інших обставин, які свідчать про неможливість відновлення платоспроможності фермерського господарства.
В разі дострокового припинення процедури розпорядження майном фермерського господарства господарський суд визнає його банкрутом і відкриває ліквідаційну процедуру.
До складу ліквідаційної маси фермерського господарства включаються:
1) нерухоме майно,
2) право оренди земельної ділянки,
3) інші майнові права, які належать фермерському господарству і мають грошову оцінку.
Продаж майна боржника можливе лише на аукціоні, обов'язковою умовою є збереження цільового призначення сільськогосподарських об'єктів, що продаються.
Майно, що належить голові та членам фермерського господарства на праві приватної власності, а також інше майно, щодо якого доведено, що воно набуто на доходи, які не є у спільній власності членів фермерського господарства, не включається до складу ліквідаційної маси.
Земельна ділянка, надана фермерському господарству в тимчасове користування, у тому числі на умовах оренди, використовується відповідно до Земельного Кодексу України.
З дня прийняття постанови про визнання фермерського господарства банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури діяльність фермерського господарства припиняється.

© 2020 zap-inform

Мої відео