Запоріжжя Інформ

Швейцарія вивчає можливість власним компаніям інвестивувати в Україну

Швейцарія вивчає можливість власним компаніям інвестивувати в Україну
424216 ПЕРЕГЛЯДІВ

За результатами швейцарсько-українського Круглого столу з питань відновлення та відбудови на Всесвітньому економічному форумі, який відбувся у Давосі 17 січня, Україна і Швейцарія проведуть спільні бізнес місії для вітчизняних бізнесів, аби вивчити можливості для швейцарських компаній інвестувати в Україну, а також можливості для українських компаній для розширення у Швейцарії.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства економіки України.

На заході були присутні заступники Міністра економіки України Володимир Кузьо та Олексій Соболєв, заступник керівника Офісу президента Ростислав Шурма, а також представники Державного секретаріату з економічних питань Швейцарії та керівництво швейцарських компаній, які зацікавлені розпочати, або продовжити роботу в Україні.

«Бізнес місія – це можливість для швейцарських бізнесів побачити на власні очі, що інвестувати в Україну не лише можна, а й треба. Що у нас є регіони, які є відносно безпечними і що відкривати бізнеси можна не чекаючи завершення війни. Крім того, Україна працює над розширенням інфраструктури страхування від воєнних ризиків та новими інструментами залучення інвестицій. Ми сподіваємось, що на ринок України зайде ще більше швейцарських компаній. Інтерес із їхньої сторони дуже стійкий, Уряд же працює над створенням умов, аби цей інтерес був втілений», — сказав заступник очільниці мінекономіки.

Своєю чергою представники швейцарських компаній та бізнес-асоціацій запевнили українську сторону у готовності  підтримувати проведення техніко-економічні обґрунтування інвестиційних проєктів та долучатися до реформи дерегуляції. Сторони домовились підготувати перелік документів, які на думку іноземних інвесторів заважають їм виходити на український ринок чи працювати в Україні й ці документи будуть розглянуті під час міжвідомчої робочої групи з дерегуляції. 

Крім того, за круглим столом обговорювались питання участі швейцарських компаній у публічних закупівлях в Україні. В рамках оновлення Угоди про вільну торгівлю з Європейською асоціацією про вільну торгівлю, Швейцарія удосконалить механізм взаємного доступу на ринок публічних закупівель.

Володимир Кузьо також згадав про інфраструктуру страхування воєнних ризиків, яку Україні вдалося побудувати у 2023 році. Так, MIGA вже застрахувала перші інвестиції, Японія, Велика Британія та Норвегія вже зробили свої внески в цільовий фонд MIGA Sure. DFC застрахує 5 проєктів на $380 млн, ЄБРР працює над створенням механізму страхування майнових ризиків, пов’язаних з війною, за пошкодження товарів під час транспортування та на складах. Також Мінекономіки спільно з британськими партнерами запустило механізм страхування суден від військових ризиків. Окрім цього, на початок 2024 року 14 іноземних Експортно-кредитних агентств мають умови страхування для підтримки України та ще п’ять працюють над їх впровадженням.

Як зазначили українські міжнародні партнери, вони працюють над питанням запуску ринку перестрахування, із залученням їхнього ЕКА і приватних компаній. Також швейцарська сторона відзначила покращення бізнес-клімату того року для швейцарських компаній, які працюють в Україні.

«Традиційно найбільшими секторами швейцарських інвестицій були промисловість, фінансова та страхова діяльність. Ми сподіваємось продовжити цю тенденцію і у майбутньому. Подібні круглі столи безумовно цьому сприяють, адже ми можемо почути з якими барʼєрами стикається приватний сектор перед виходом на український ринок і прибрати ці барʼєри», — підкреслив заступник Міністра економіки України.

© 2020 zap-inform

Мої відео