Запоріжжя Інформ

Програма розвитку ООН в Україні прискорить «зелений» перехід енергосектору

Програма розвитку ООН в Україні прискорить «зелений» перехід енергосектору
338014 ПЕРЕГЛЯДІВ

Міністр енергетики України Герман Галущенко провів зустріч з керівництвом Програми розвитку ООН (UNDP), де українські партнери презентували нову Програму співпраці «Build back greener». Вона спрямована на відбудову українського децентралізованого енергосектору та прискорення його «зеленої» трансформації.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства енергетики України.

Під час зустрічі були присутні заступник регіонального директора Бюро ПРООН у країнах Європи та Центральної Азії Нік Рене Хартманн, постійний представник ПРООН в Україні Яко Сільє і заступник постійного представника ПРООН в Україні Христофорос Політіс, а також заступники міністра енергетики України Ярослав Демченков та Світлана Гринчук. 

Герман Галущенко висловив подяку ПРООН за допомогу українському енергосектору та участь організації в проєктах, що дозволяють посилювати стійкість енергосистеми.

«Ми дуже цінуємо співпрацю з ПРООН. Її ефективність підтверджують реалізовані проєкти - уже встановлені високовольтні трансформатори, а також передані газові турбіни від наших японських партнерів. Це важливі складові посилення нашої енергетичної безпеки і стійкості енергосистеми», — сказав очільник Міненерго.

Окрім короткострокових, згідно з новою програмою співпраці передбачаються й довгострокові проєкти «зеленої» трансформації енергетичного сектору. А саме реконструкцію підстанцій високої та середньої напруги, зміцнення стійкості критичної муніципальної інфраструктури завдяки децентралізації генерації, децентралізовану модель виробництва «зеленої» енергії, підвищення енергоефективності в громадських будівлях. 

За словами Міністра енергетики України, нарощування потужностей розподіленої генерації відіграє важливу роль у підготовці до наступної зими.

Пресслужба зазначає, що під час зустрічі обговорювалися напрямки співпраці у збільшенні частки відновлюваних джерел енергії.

Як зауважив Герман Галущенко, відповідні цілі – невід’ємні складові Енергетичної стратегії України, яка відповідає загальноєвропейському Зеленому курсу і глобальним кліматичним цілям. Також він звернув увагу на перспективи впровадження і розвитку «розумних» мереж та мікромереж в Україні та залученні потенційних інвесторів для реалізації відповідних проєктів.

  • Нагадаємо, що раніше Міністерство енергетики України повідомляло про заяву очільника Міненерго, який під час інтерв’ю Національному телемарафону «Єдині новини» сказав, що зловживання можливістю не сплачувати за спожиту електроенергію в умовах війни мешканцями регіонів, не дотичних до бойових дій, є несправедливим щодо споживачів прифронтових областей, які здійснюють регулярні платежі.
  • Так він відреагував на скасування мораторію на припинення надання житлово-комунальних послуг споживачам, які мають заборгованість з їх оплати. За словами Германа Галущенка, борги за надані послуги зростають.
  • Міністр енергетики додав, що від надходження коштів за спожиті послуги залежить зокрема і якість та швидкість відновлення електропостачання після пошкоджень, які мають місце після обстрілів або стихійних лих.  
  • Якщо споживач вважає нараховану йому суму за спожиту електроенергію несправедливою, він має право звернутися до обленерго для перегляду і перерахунку. 
  • Також нещодавно повідомлялось про передачу енергетичного обладнання для України, наданого Японією за сприяння Програми розвитку ООН (UNDP) та Японського агентства міжнародного співробітництва (JICA), у вигляді газових турбін.

© 2020 zap-inform

Мої відео