Запоріжжя Інформ

Сіті-фермерство в Україні: проблеми та перспективи

Сіті-фермерство в Україні: проблеми та перспективи
155033 ПЕРЕГЛЯДІВ

За версією Атласу нових професій України сіті-фермерство входить у першу десятку спеціальностей майбутнього, що говорить про чималі перспективи розвитку цієї галузі. Переваги та «підводні камені» нового роду заняття розглянемо далі.

Чому ж класичні ферми втрачають свою актуальність, поступаючись так званому вертикальному фермерству? По-перше, поля виснажуються, і відповідно врожай не завжди радує кількістю та якістю. Цьому сприяє і залежність від погодних умов. По-друге, з кожним роком зростає динаміка переселення з сіл у великі міста. 

Чим займається сіті-фермер? Він вирощує продукти харчування на дахах або всередині будівель. У перспективі представники цієї професії створять унікальне міське середовище, яке допомагатиме у розв’язанні проблеми виробництва еко-продуктів та їх збуту без витрат коштів на дистриб’юторів і логістику.

Які переваги сіті-фермерства? Серед основних позитивних моментів: придатність території до проживання, використання високотехнологічних інноваційних рішень, заселення порожніх приміщень у містах та покращення екологічної ситуації.

Що стоїть на заваді розвитку вертикального фермерства в Україні? Для функціонування сіті-ферм важливим є постійний доступ до електроенергії. Тож питання цінової політики на енергоносії стоїть гостро. Друга проблема полягає у відсутності досвіду, адже ця галузь є новою в Україні. Спеціалісту потрібно мати знання не лише з агрономії, а й з інженерії та економіки. Третім «підводним каменем» є відсутність технологій. Представників бізнесу сіті-фермерства в Україні, які гарно розбираються в технологічному процесі, зовсім мало, та й ті не хочуть ділитися напрацюваннями. 

© 2020 zap-inform

Мої відео