Запоріжжя Інформ

Скільки та яких скарг отримав Тарас Кремінь з початку дії мовного закону?

Скільки та яких скарг отримав Тарас Кремінь з початку дії мовного закону?
9537 ПЕРЕГЛЯДІВ

Сьогодні розповіли, що з 16 січня по 11 лютого 2021 року Тарас Кремінь вже встиг отримати 605 звернень від громадян України стосовно порушення функціонування мовного закону. Більшість з них стосується того, що переважна більшість сайтів так і не переклала свої сторінки на українську мову. Також велика частина депутатів намагається почати використовувати українську мову, проте багато з них так і не перейшли на державну. В офіційному спілкуванні вони все ще продовжують використовувати російську.

Переважна більшість скарг надійшла з Києва та Київської області. Звідти мовний омбудсмен отримав 276 звернень. Луганчани надіслали 7 звернень, Жителі Миколаєва – 6, а от Донеччани та Тернопіль всього по 4. З Херсонської, Рівненської, Івано-Франківської, Закарпатської, Хмельницької, Тарас Кремінь отримав по 2 звернення.

За його словами майже всі вони, а саме – 281, стосувались відсутності української версії сайтів про надання послуг в інтернет-магазинах. Про порушення прав повідомили 126 громадян, адже не всі сфери обслуговування змогли швидко перейти на українську мову та почати надавати свої послуги державною мовою. Переважна кількість таких звернень надійшла із Києва. Тож тепер влада повинна буде якимось чином врегулювати таке питання.

Також велика кількість звернень зумовлена тим, що депутати взагалі не переходять на державну мову спілкування. Як надалі складатиметься ця ситуація, поки невідомо, проте наразі всім необхідно повторно ознайомитись із законом України від 16 січня 2021 року. Тим паче що всіх українців попередили про це задовго до того, як закон набрав чинності. Також кожен споживач, якого відмовились обслуговувати державною мовою має право на те, щоб подати скаргу та відстояти свої права.

© 2020 zap-inform

Мої відео