Запоріжжя Інформ

Як вийти зі складу керівного органу структурного утворення політичної партії?

Як вийти зі складу керівного органу структурного утворення політичної партії?
178905 ПЕРЕГЛЯДІВ

Вступ до політичної партії – не довічне тавро, а об’єднання - за певними програмами соціально-економічного розвитку задля виявлення політичної волі громадян.
Тож, якщо Ви більше не бажаєте підтримувати ту чи іншу політсилу, можете свідомо покинути членство.

Також членами політичних партій не можуть бути:
- судді,
- прокурори,
- поліцейські,
- співробітники Служби безпеки України,
- військовослужбовці,
- працівники митних та податкових органів,
- персонал Державної кримінально-виконавчої служби України,
- працівники Національного антикорупційного бюро України,
- державні службовці,
- члени Національної комісії, які здійснюють державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

Право зупинити чи припинити своє членство в політичній партії, її структурному утворенні передбачене частиною шостою статті 6 Закону України «Про політичні партії в Україні».
Така необхідність найчастіше виникає при вступі на державну службу або зміні партії, адже статтею 6 Закону України «Про політичні партії в Україні» передбачено, що громадянин України може перебувати одночасно лише в одній політичній партії.
Складність виникає у тому випадку, якщо особа, яка виходить із політичної партії, була обрана до керівних органів такої партії або її структурних утворень.
Для того щоб виключити відомості про себе як члена керівного органу політичної партії або її структурного утворення з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, достатньо особисто подати до Відділу державної реєстрації громадських формувань заяву про вихід із такої політичної партії або її структурного утворення з відміткою про її прийняття. Адміністративний збір за внесення таких змін не сплачується.
Відмітку про прийняття має поставити керівний орган політичної партії або її структурного утворення, визначений статутом. Це може бути керівник колегіального органу, з якого Ви бажаєте вийти, або інший орган структурного утворення вищого рівня.
Єдиним виключенням є припинення членства керівника, особливий порядок якого передбачено частинами шостою-сьомою статті 6 Закону України «Про політичні партії» та положеннями статей 17, 21 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань».
Членство у структурному утворенні політичної партії керівника або його заступника припиняється з дня, наступного за днем обрання нового керівника чи його заступника.
У разі виходу зі структурного утворення політичної партії керівника необхідно обрати нового, у порядку, передбаченому статутом партії.
До Відділу державної реєстрації громадських формувань потрібно подати документи, передбачені для внесення змін до юридичної особи або структурного утворення політичної партії, що не має статусу юридичної особи. Перелік документів залежить також і від статуту політичної партії.
Вичерпний перелік міститься у частині четвертій статті 17 та частині четвертій статті 21 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань».

Звертаємо Вашу увагу
Закон України «Про політичні партії в Україні» встановлює 10-денний строк подачі документів після прийняття рішень про внесення змін до відомостей про політичну партію, її обласні, міські та районні організації або інші структурні утворення, передбачені статутом партії, а також про первинні осередки політичної партії.

© 2020 zap-inform

Мої відео