Запоріжжя Інформ

Українські кавуни не купують в Європі через великий розмір та насіння

Українські кавуни не купують в Європі через великий розмір та насіння
8659 ПЕРЕГЛЯДІВ

Експорт цих баштанних в Україні стрімко падає впродовж останніх кількох років. Хоча кавун є перспективною культурою для продажу в ЄС. Про це повідомляє пресслужба Української плодоовочевої асоціації.

Кавуни могли б стати справжнім українським брендом, але їхня популярність за кордоном, на жаль, тільки зменшується.

«Обсяги експорту демонструють негативну динаміку протягом останніх чотирьох років, — зазначають у УПОА. — Так, в 2019 році за кордон було поставлено всього 14,4 тис. тонн кавунів, а в рекордному для України сезоні 2015 року — 29,3 тис. тонн».

Наши кавуни купують сусіди — Польща, Латвія, Литва, Естонія. На думку директорки з розвитку УПОА Катерини Звєрєвої, однією з причин стримування експорту є те, що на європейському ринку попитом користуються невеликі столові сорти кавунів, які не містять насіння. А українські виробники не мають бажання щось змінювати і традиційно вирощують кавуни великих калібрів. Але їх не хочуть купувати у Європі.

Та є й інша причина: в Україні майже відсутні виробники, які спрямовані на зовнішній ринок. Фермери вирощують ці ягоди насамперед для внутрішнього ринку, а на експорт ідуть лише залишки. До того ж, якщо ціни в Україні утримуються на високому рівні, як це відбувається зараз, виробники взагалі не цікавляться експортними поставками.

До речі, експерти прогнозують найближчими тижнями стрімке зниження цін на кавуни, які мають зрівнятися з показниками минулого року. Сезон ранніх кавунів цьогоріч затримався, що спричинило високу вартість кавуна, але пропозиція на ринку так стрімко зростає, що цінам просто «не встояти».

Теги: кавуни,ціни,експорт ,Україна,Європа

© 2020 zap-inform

Мої відео