Запоріжжя Інформ

Центральний парк Лазаря Глоби: як і чому занепала історична спадщина Дніпра

Центральний парк Лазаря Глоби: як і чому занепала історична спадщина Дніпра
8323 ПЕРЕГЛЯДІВ

Колись квітучий та охайний центральний парк був улюбленим місцем відпочинку дніпрян. Наразі ж він перетворився на руїни з розбитими дорогами, спорудами, старими аварійними атракціонами та озером, що просто загниває та травить відвідувачів своїм смородом.

Борис Дєдов, колишній директор, який 25 років присвятив роботі у парку, розповідає, при його керівництві не було проблем ані з підтриманням інфраструктури у належному стані, ані з очищенням водойми.

«Ми займалися цим кожен рік, регулярно у нас КП «Гідроспоруди» очищали колектор, без цього неможливо просто, це абсурд. Озеро миттєво зупиниться, почне цвісти та підтоплювати прилеглі території, адже ця водойма — це скид грунтових вод, які тут дуже високо» , — розповідає Борис.

За словами екс-директора парку, через те, що 12 років колектором ніхто не займався, на озері сталася справжня екологічна катастрофа з вимиранням риб та птахів.

Надія на чисту паркову водойму з`явилася у дніпрян, коли оголосили тендер на очищення мулу з озера. Однак торги скасували, не встигли вони навіть завершитись. Мовляв, грошей на це немає.

Проте, як виявилось, майже 14 мільйонів гривень у міському бюджеті таки знайшлося, тільки на інші роботи. У травні в один день провели аж 6 тендерів на поточний ремонт усіх входів до парку: зі сторони проспекту Яворницького, вулиць Старокозацької та Фабра, дитячого майданчика, балюстради навколо озера та майданчика біля пам’ятника Лазарю Глоби.

Усі 6 тендерів «дивним збігом» виграє одна фірма ТОВ «Укр Буд Технології». Що, за словами голови громадської організації «Громадський контроль» Дениса Селіна, викликає питання.

«Як так стається, що одна фірма може виграти в шести тендерах, це досить дивно, причому усі роботи різнопланові. А інші ж фірми взагалі не намагалися конкурувати і якось вигравати, вони були статистами», — зазначає Денис та пояснює, що така поведінка на торгах може свідчити, що учасники заздалегідь знали, хто має отримати підряд. А це паплюжить всю логіку системи прозорих закупівель.

Договори з «Укр Буд Технології» підписали ще у травні, однак і досі у парку ані натяку на проведення майбутнього ремонту. Персонал нічого про роботи не чув, а директорка парку Лариса Сагінор спілкуватися з журналістами телеканалу «D1» відмовляється і зачиняє перед їхніми обличчями свої двері. Тож коли підрядник-монополіст від робіт на папері перейде до справжніх, досі невідомо, але точно — не сьогодні.

Теги: парк Глоби,ремонт,на папері,тендер,очищення озера, Дніпро

© 2020 zap-inform

Мої відео