Запоріжжя Інформ

На програму медичних гарантій у 2020 році виділили мільярд гривень

На програму медичних гарантій у 2020 році виділили мільярд гривень
203035 ПЕРЕГЛЯДІВ

З 1 квітня 2020 року у повному обсязі запрацює програма медичних гарантій. До неї входитимуть також 6 послуг з раннього виявлення онкозахворювань і послуги лікування для пацієнтів, у яких діагностували рак. Про це розповіла Альона Горошко, представниця Національної служби здоров’я України, на пресбрифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Послуги мають на меті раннє виявлення раку молочної залози, легенів, шлунку, тіла матки та інших. 

«Вона буде сфокусована на людях старшого віку, тому що з віком ймовірність розвитку онкологічних захворювань зростає. Послуги можна буде отримати за направленням лікаря первинної медицини або лікаря-спеціаліста, у якого обслуговується пацієнт, якщо медик запідозрить ризик новоутворення», – розповіла Альона Горошко.

Для пацієнтів, у яких виявили рак, у програму медичних гарантій включено:

  • діагностику, 
  • хіміотерапевтичне лікування, 
  • радіологічне лікування,
  • хірургічне лікування. 

За словами Андрія Семиволоса, заступника міністра охорони здоров’я України, Міністерство охорони здоров’я завершує розробку національної стратегії боротьби з онкологічними захворюваннями. Завтра документ мають представити у профільному комітеті Верховної Ради, 12 лютого – на парламентських слуханнях.

«Стратегія включає у себе скринінгові програми, заходи для раннього виявлення захворювання, діагностики, лікування, реабілітації, паліативної допомоги. До її фіналізації залучені фахівці ВООЗ. Ми дуже сподіваємося, що цей документ буде впроваджено. Остання програма протиракової боротьби закінчилася у 2016 році. На жаль, усі попередні програми не змогли бути реалізованими з суб’єктивних та об’єктивних причин», – зазначив Андрій Семиволос.

Рак – на другому місці серед хвороб, що спричиняють смертність у Європі, після серцево-судинних захворювань. Щороку від раку у Європейському регіоні ВООЗ помирають 2,1 мільйонів людей.  У всьому світі рак залишається головною причиною смертності серед дітей.

Рак можна попередити, запевняє радниця з питань системи охорони здоров’я Всесвітньої організації охорони здоров’я Еліна Далє. 

«Вакцинація від папіломавірусу людини та гепатиту В – одні з найефективніших способів попередити рак шийки матки та рак печінки. Рання діагностика суттєво підвищує шанси на успішне лікування. Важливо, щоб у медиків було для цього усе необхідне обладнання. Кожен з нас як пацієнт також має розуміти свою відповідальність», – зазначає Далє.

З 2018 року Глобальне бюро ВООЗ оголосило кампанію боротьби з раком серед дітей. Її мета – знизити смертність на 60% до 2030 року.

© 2020 zap-inform

Мої відео