Запоріжжя Інформ

Експрезидента України Януковича суд арештував заочно

Експрезидента України Януковича суд арештував заочно
61601 ПЕРЕГЛЯДІВ

Печерський районний суд столиці 4 травня обрав запобіжний захід колишньому президенту України Віктору Януковичу. Його заочно арештували на два місяці у справі про узурпацію влади. Про це стало відомо з трансляції засідання, яка велася на YouTube-каналі «Судова влада».

Втім адвокат експрезидента-втікача Віталій Сердюк заявив, що рішення суду «засноване на сфабрикованих прокуратурою матеріалах і є незаконним».

Нагадаємо, Віктора Януковича звинувачують в узурпації влади шляхом тиску на Конституційний суд, який у 2010 році визнав неконституційною реформу Основного закону від 2004 року — вона обмежувала повноваження президента та робила Україну парламентсько-президентською республікою.

Окрім того, 24 січня 2019 року Оболонський районний суд Києва визнав Януковича винним у державній зраді й пособництві у плануванні, підготовці, розв’язуванні й веденні агресивної війни і засудив його до 13 років позбавлення волі заочно. Водночас суд визнав колишнього президента не винним у пособництві в посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України. Державний обвинувач просив тоді засудити Януковича до 15 років позбавлення волі.

На сьогодні адвокати Віктора Януковича подали загалом не менш п’яти апеляційних скарг на вирок Оболонського районного суду Києва. Потім вони подали ще кілька скарг на ухвали цього ж суду, який відхилив заяви захисників.

Колишній президент України й досі заперечує свою провину в цих і в усіх інших інкримінованих йому злочинах. Вирок так чинності й не набрав, оскільки був оскаржений. Янукович виїхав із України в лютому 2014 року після розстрілів на Майдані. Наразі він переховується в Росії.

© 2020 zap-inform

Мої відео