Запоріжжя Інформ

Доларове піке: як падіння “бакса” позначилося на добробуті українців

Доларове піке: як падіння “бакса” позначилося на добробуті українців
202196 ПЕРЕГЛЯДІВ

Різке падіння валютного курсу сколихнуло українців. Якщо на початку літа в обмінних пунктах люди бачили 26 грн за долар, то 30 вересня іноземна валюта впала до своєї рекордної позначки за останні 3 роки – 24 грн 8 коп. за курсом НБУ.

Першими різку зміну курсу валюти відчули на собі працівники IT-сектору. Їх ставка у валюті залишилась незмінною, а от у гривні – це тепер інші гроші.

“Кілька місяці тому я отримував на 4 тисячі гривень більше. А дивлюся на ціни в магазині, на заправці – вони не знижуються. Тобто ти витрачаєш за місяць стільки ж, як і раніше, але в сумі грошей менше”, – розповів IT-спеціаліст Владислав Усенко.

Непереливки й тим, хто планує купівлю нерухомості. Гривня зміцніла, а разом з нею піднялась і вартість квадратного метра.

“Зараз вартість квадратного метра у Дніпрі у найвіддаленішому районі у забудовника розпочинається від 11 тисяч гривень за квадратний метр, а до падіння долара ціна стартувала з 9800”, - пояснив  керівник відділення спілки спеціалістів з нерухомості у Дніпропетровській області Сергій Лагутенко.

Вторинний ринок встояв, а ось ціни на оренду теж почали коливатися: тепер орендодавці починають брати платню в національній валюті, замість іноземної.

Не варто сподіватися й на здешевлення закордонних подорожей. За словами керівниці туристичної агенції Тетяни Шелемби, туроператори швидко реагують на зміну курсу й підлаштовують до нього ціну на путівку.

“Якщо курс валюти впав, у туроператора також знижується, проте вартість путівки збільшується. Виходить, що загальна вартість у національній валюті залишається незмінною”,- зазначила Тетяна.

Причину всіх цих процесів фінансові експерти вбачають у вливанні коштів у викуп облігацій державного займу нерезидентами України. Плюс – вибори.

А от щодо подальшої долі національної валюти, то тут думки різняться. Одні переконані, гривня міцнішатиме до кінця року, інші стверджують, долар “візьме своє” й стане ще вищим, ніж до падіння.

Тим часом, після рекордних 24,08 за долар 30 вересня, вже 1-го жовтня “бакс” почав рости. Нині в пунктах обміну валюту вже продають за 25,30.

 

 

© 2020 zap-inform

Мої відео