Запоріжжя Інформ

П’ятьом підсанкційним депутатам «народної ради днр» повідомлено про підозру

П’ятьом підсанкційним депутатам «народної ради днр» повідомлено про підозру
398530 ПЕРЕГЛЯДІВ

За процесуального керівництва Донецької обласної прокуратури заочно повідомлено про підозру п’ятьом громадянам в колабораційній діяльності (ч. 5 ст. 111-1 КК України).

У вересні 2023 року жінка та четверо чоловіків пройшли до «народної ради днр» від партії «єдина росія». Серед «лідерів думок» опинилася колишня депутатка Донецької облради 6-го скликання та засновниця громадської організації «Російський культурний центр Донецької області «Русь». Коли в Україні тривала Революція Гідності, чиновниця всіляко підтримувала тодішнього очільника держави й закликала до насильницького придушення протестів. У 2022 році вона створила «форум порятунку Маріуполя» та під приводом благодійності просуває серед людей проросійські наративи.
 
         
 
Другий підозрюваний – колишній «народний мер» м. Макіївки, який заробляв на продажі металобрухту та руди. Чоловік з освітою вчителя фізкультури очолив «комітет з природокористування, екології та надр народної ради днр».
 
         
 
Наступний прихильник кремлівського політикуму – один з колишніх командирів військової частини батальйону «Схід» та екскапітан «народної міліції днр». Перед тим, як вступити до правлячої російської партії, він балотувався до так званих органів влади від окупаційної фракції «вільний донбас».
 
Приєднався до «депутатів» і маріупольський підприємець, який нині працює в громадській приймальні очільника квазіреспубліки, а також є членом «комітету з бюджету, фінансів та податкової політики».
 
Рада національної безпеки і оборони України й, зокрема уряди ЄС, Великої Британії, Канади і Швейцарії наклали на «політичних діячів днр» санкції. Вони не можуть орендувати майно, вести бізнес, відкривати банківські рахунки і використовувати кошти з наявних карток на території цих країн.
 
Наразі громадяни перебувають у розшуку. Досудові розслідування – ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях. Максимальне покарання – ув’язнення на 10 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю 15 років, з конфіскацією майна.
 
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

© 2020 zap-inform

Мої відео