Запоріжжя Інформ

Прокуратура повернула державі незаконно передані у приватну власність земельні ділянки у Маріупольському районі вартістю 9 млн грн

Прокуратура повернула державі незаконно передані у приватну власність земельні ділянки у Маріупольському районі вартістю 9 млн грн
435491 ПЕРЕГЛЯДІВ

Амур-Нижньодніпровський районний суд м. Дніпропетровська задовольнив позовні вимоги органів прокуратури Донеччини щодо повернення державі двох земельних ділянок загальною вартістю 9 млн грн, якими незаконно заволоділи приватні особи.   

У березні 2020 року двоє громадян України отримали безоплатно у власність земельні ділянки площею по 2 га для ведення особистого селянського господарства на території Кальчицької сільської територіальної громади.
 
Впродовж майже двох років вказані земельні ділянки двічі перепродавались новим власникам, при цьому за своїм цільовим призначенням їх не використовували. Кінцевим власником у червні 2021 року став земельний «маґнат» з с. Велика Новосілка, якому їх продали за ціною нижче ринкової вартості.
 
Натомість прокурори Лівобережної окружної прокуратури встановили, що перші власники оформили права на землю на підставі підроблених документів, адже Головним управлінням Держгеокадастру в Донецькій області не надавалось жодних дозволів щодо розробки проєктів землеустрою на вказані ділянки. Таким чином, земельні ділянки вибули з державної власності усупереч встановленого законом порядку.
 
Крім того, такі дії потягли за собою порушення прав інших громадян, які могли приватизувати цю землю законним шляхом. За захистом інтересів держави прокуратура звернулась до суду, який задовольнив її вимоги у повному обсязі.
 
Після деокупації території, де розташовані оспорювані земельні ділянки, прокурори вживатимуть заходи із забезпечення реального виконання рішень суду та надання правової оцінки діям осіб, причетних до порушення законодавства.

© 2020 zap-inform

Мої відео