Запоріжжя Інформ

Ордер МКС на арешт володимира путіна дієвий інструмент для покарання за вчинені злочини?

Ордер МКС на арешт володимира путіна дієвий інструмент для покарання за вчинені злочини?
346974 ПЕРЕГЛЯДІВ

Найгучніша заява за останній тиждень — ордер Міжнародного кримінального суду на арешт президента російської федерації володимира путіна.

Поки Південно-Африканська Республіка вагається щодо того, чи арештують вони путіна, якщо він ступить на їхню землю, а Угорщина взагалі відмовляється заарештовувати, знаходяться країни які активно підтримують Україну. Наприклад, Австрія, як учасниця Римського статуту зустріне президента рф як слід, а отже, виконає своє зобов‘язання на арешт.

«Ніхто не стоїть над законом. Конкретно це означає, що кожен злочин має бути повністю розслідуваний. Безкаранності не повинно бути», — наголошується у Міністерстві Юстиції Австрії.

Чого очікувати від такого рішення МКС?

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба у прямому ефірі в Instagram розповів, що МКС може засудити все, але не злочин агресії. Тому Україні вкрай необхідно провести трибунал щодо злочину агресії.

«Тобто мало засудити Путіна за те, що він стоїть за викраденням дітей, вбивством військовополонених, руйнуваннями артилерією та ракетами цивільної інфраструктури, за розстрілами й катуваннями цивільних та військових. Потрібно засудити Путіна за те, що називають матір'ю всіх злочинів, – це злочин агресії», — додав він.

Дмитро Кулеба також сумнівається, що ПАР у разі візиту президента росії до країни проігнорує ордер на його арешт.

"Ясно, що ПАР не відмовиться від Путіна, це їхній політичний союзник, і спільні навчання вони проводили. Але проігнорувати - не думаю, що ПАР зможе відкрито і зухвало проігнорувати ордер МКС", — сказав міністр.

За словами заступника голови Офісу президента України Андрія Смирнова, Міжнародний кримінальний суд може засудити володимира путіна заочно. А також додав, що ордер на арешт потужно вдарив по російським топпосадовцям.

Як повідомив на своїй сторінці у Twitter радник голови Офісу президента Михайло Подоляк, МКС юридично зафіксував чинного президента російської федерації як «безумовного міжнародного злочинця, а тому не може бути жодних переговорів з нинішньою російською елітою».

Отже, це гарантії, що всі причетні до злочинів будуть покарані?

Так, у компетенції Міжнародного кримінального суду є переслідування в судовому порядку злочинців, які вчиняли геноцид та будь-які злочини проти людяності. Це шанс для України притягнути до відповідальності всіх, хто винний за воєнні злочини на тимчасово окупованих територіях та по всій Україні.

Проте після своєї поїздки прокурора МКС Каріма Хана до України звучали звинувачення щодо викрадення дітей та обстрілів по цивільній інфраструктурі, але в адрес кого? Це питання залишається без відповіді.

Також нідерландський адвокат Герт Ян Кнопс заявив, що справа навряд чи розглядатиметься в суді, оскільки фізично путін присутній в Гаазі не буде.

Він додав, що натомість володимир путін зможе подорожувати країнами, які не визнають Міжнародний кримінальний суд. [Китай, Іран, Сирія]

Ставить під сумнів арешт путіна й випадок, коли міжнародні ордери не брались до уваги, як це сталось з Йорданією та кількома африканськими країни, які відмовились від арешту суданського диктатора Омара аль-Башира.

Його звинувачують у вчинені геноциду в Дафурі, проте свою посаду він займав ще десять років, допоки державний переворот не повалив його режим.

Тоді ж його стали переслідувати в Судані за інші злочини, але не передавали МКС. Йому навіть за часів правління вдавалось перебувати на територіях країн-членів МКС в Чаді, Джибуті, Йорданії, Кенії, Мапаві, Південній Африці та Уганді.

Омар Ахмед аль-Башир став першим володарем ордеру на арешт за часи правління державою в історії МКС.

Теги: МКС,Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт Путіна,Міжнародний кримінальний суд, Україна, війна в Україні, Російська агресія ,Повномасштабне вторгнення, окупанти

© 2020 zap-inform

Мої відео