Запоріжжя Інформ

На Полтавщині оприлюднили справи жертв Голодомору

На Полтавщині оприлюднили справи жертв Голодомору
379578 ПЕРЕГЛЯДІВ

В архіві управління Служби безпеки України в Полтавській області презентували історично цінні документи, пов’язані з подіями Голодомору 1932 – 1933 років.

Найближчої суботи, 27 листопада, вся країна буде вшановувати пам’ять мільйонів українців, які втратили своє життя під час голодоморів. Нашій Батьківщині довелося витримати їх тричі: у 1921 – 1923, 1932 – 1933 і 1946 – 1947 роках. Найстрашнішим виявився другий, тоді загинуло близько 4 мільйонів людей.

Саме до Дня пам’яті в інформаційно-довідковій залі управління СБУ, що знаходиться в місті Полтава, представили справи жертв Голодомору. Раніше вони знаходилися в закритому доступі, що унеможливлювало їх вивчення науковцями, дослідниками тощо. Тепер кожен охочий абсолютно безоплатно може доторкнутися до сторінок трагічної історії, ознайомитися з ними та зробити свої висновки.

Серед презентованих документів можна знайти справу тодішнього жителя села Полтавського району Малий Кобелячок, Олексія Миха, що вирізнявся своєю непокірністю системі. Чоловік відмовлявся виконувати будь-які постанови земельної громади. Згодом його було засуджено та заслано до Північного Краю, але вислів Олексія: «Деріть, деріть, скоро дратимуть у Вас», - зберігся до сьогодні.

Інформаційно-довідкова зала управління СБУ, де можна переглянути історичні справи, знаходиться за адресою вул. Сковороди 2/40. Зазвичай після закінчення виставок отримати доступ до архівних документів можна, звернувшись до читальної зали (вулиця Пушкіна, 93).

© 2020 zap-inform

Мої відео