Запоріжжя Інформ

Справа судді Печерського районного суду Києва Тетяни Ільєвої. У чому підозрюють?

Справа судді Печерського районного суду Києва Тетяни Ільєвої. У чому підозрюють?
349336 ПЕРЕГЛЯДІВ

30 березня Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура висунули підозру судді Печерського районного суду Києва Тетяні Ільєвій. Як повідомляють у телеграм-каналі САП, прокурор прокуратури разом з детективами НАБУ повідомили про підозру Ільєвій. Її підозрюють у зловживанні владою та внесенні службовою особою до офіційного документа завідомо неправдивих відомостей судді одного з районних судів м. Києва. Дії судді кваліфіковані за ознаками злочинів, передбачених ч. 2 ст. 364, ч. 1 ст. 366 КК України.

Мова йде про період з листопада 2020 року, коли Тетяна Ільєва суддя ухвалила рішення про зняття арешту з 110,7 тис. Євро та 9,3 тис. дол. США, які були арештовані в межах кримінального провадження. За словами звинуваченої, своє рішення вона прийняла начебто через належність цих коштів іншому громадянину, а не обвинуваченому у справі.

"Своє рішення суддя Ільєва мотивувала розпискою, за якою кошти належали не Андрію Миханіву, а третій особі (Сердюку), у якої Миханів нібито їх позичив. В розписці ж насправді йшлося про те, що гроші позичав Миханів Андрій АНАТОЛІЙОВИЧ. Хоча кошти вилучалися у Миханіва Андрія АНТОНОВИЧА. Суддя Ільєва навіть не перевіряла, що це за особа і просто повірила “розписці”, — наголошують у Центрі протидії корупції.

Навіть пан Сердюк на допиті підтвердив, що не мав ніяких відносин з Миханівим, а отже, ніякі гроші позичати не доводилось.

Слідство вважає, що суддя Печерського райсуду Тетяна Ільєва незаконно зняла арешт з грошових коштів колишнього віцепрезидента державної компанії «Хліб України» Андрія Миханіва, якого звинувачують у допомозі колишньому прем'єр-міністру Павлу Лазаренку легалізувати кошти злочинного походження.

Але у ході розслідування з'ясувалось, що пані Тетяна Ільєва не мала правових підстав для ухвалення цього рішення, тому що клопотання, яке вона розглядала, не містило фактичних даних, що підтверджували б належність вилучених коштів іншій особі. Ба більше, Ільєва розглянула це клопотання за відсутності у судовому засіданні заявника, його представника, прокурора, а також поданих ними відповідних клопотань щодо здійснення судового розгляду без їх участі. Щоб її рішення не виглядало незаконним, суддя в постановленій ухвалі вказала завідомо неправдиві відомості про нібито подачу представником заявника до суду заяви про розгляд клопотання без його участі.

Завдяки розслідуванню також вдалось з'ясувати, що суддя Печерського районного суду Києва не мала законного права розглядати це питання, оскільки провадження було передано на розгляд по суті, а такі клопотання розглядаються лише під час досудового слідства. Як повідомляє САП, своїми діями Ільєва заподіяла шкоди власникові цих коштів на суму в 4 млн грн.

4 квітня ВРП відмовились відсторонити Тетяну Ільєву від здійснення правосуддя у Печерському районному суді міста Київ. Отже, вища рада правосуддя на прохання заступника Генерального прокурора – керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури відсторонити суддю відреагували негативно, з 17 членів лише троє були ЗА відсторонення Ільєвої.

Наразі Вищий антикорупційний суд обрав 805 тисяч грн застави Тетяні Ільєвій. Як повідомляє Центр протидії корупції, слідчий суддя ВАКС Олег Федоров застосував до судді Печерського райсуду Тетяни Ільєвої заставу у 805 200 грн. Прокурор у клопотанні просив призначити Ільєвій заставу у понад 4 млн грн.

ЦПК наголошує, що таке рішення судді ВАКС означає, що підозра щодо судді Печерського суду міста Київ виявилась все ж таки обґрунтованою. Ба більше, до Ільєвої застосували низку обов'язків, таких, як: здати закордонні паспорти та не спілкуватися зі свідками про обставини справи. Звинувачувана також має право оскаржити ухвалу до апеляційної палати Вищого антикорупційного суду.

Теги: САП,Спеціалізована антикорупційна прокуратура,ЦПК,Центр протидії корупції, ВАКС, НАБУ

© 2020 zap-inform

Мої відео